Gå til hovedindhold
TemaKognitive problemerSe hele temaet

6 tips til en hjernesund livsstil for mennesker med sclerose

Kort fortalt

Hjernen påvirkes af mange andre forhold end sclerose. Læs her, hvad du selv kan gøre for at holde din hjerne i så god form som muligt.

”Hjernesundhed – En guide til mennesker med multipel sclerose”. Sådan lyder den danske titel på en rapport fra 2016, der zoomer ind på, hvordan du selv kan styrke og holde din hjerne i bedst mulig form, og forklarer dig, hvorfor det er vigtigt.
Guiden er forfattet af en international ekspertgruppe, og dens anbefalinger bygger alle på forskning. I guiden kan du se de videnskabelige referencer, som danner grundlag for alle anbefalingerne i rapporten, hvis originale titel lyder ”Brain health – Time matters in multiple sclerosis”.
Du kan også læse om hjernens ”neurologiske reserve”, det vil sige hjernens utrolige evne til at tilpasse sig og inddrage nye områder i hjernen for at kompensere for funktioner, som tidligere blev udført af et ødelagt område. Det gælder også, når det er sclerose, der er årsagen til ødelæggelse af hjernevæv. Hvis du gerne vil læse hele guiden, kan du finde og frit downloade den på nettet – se linket nederst på siden.  Men ellers får du i kort form her guidens seks anbefalinger til en hjernesund livsstil for mennesker med sclerose.

1 Vær så aktiv som muligt

Store mængder konditionstræning er forbundet med hurtigere bearbejdning af informationer og bevaring af hjernens volumen. Det tyder på, at mennesker med sclerose kan holde hjernen i form ved at være så aktive som muligt.

2  Hold vægten

Overvægt er forbundet med et større antal læsioner ved sclerose, det vil sige ødelagte områder i hjernen, end hvis man har en sund kropsvægt.

3  Hold hjernen i gang

Uddannelse, læsning, hobbyer og kunstneriske eller kreative fritidsinterresser er, hvis man fortsætter med det livet ud, med til at beskytte mod kognitive problemer forbundet med sclerose

4  Undgå rygning

Rygning er forbundet med en mindskelse af hjernens volumen hos mennesker med sclerose og med øget antal attakker, fremskyndet funktionstab, flere kognitive problemer og højere dødelighed, sammenlignet med hvis man ikke ryger.

5  Drik ikke for meget

Overdrevne mængder alkohol er forbundet med højere dødelighed hos mennesker med sclerose.

6  Fortsæt med at tage medicin, som lægen har ordineret mod andre sygdomme

Forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, hjertesygdom og diabetes er eksempler på sygdomme, der kan forværre dit scleroseforløb. Har du andre sygdomme, så tag selv ansvar for kontrol og behandling af disse, for eksempel ved at tage den medicin, du eventuelt har fået ordineret. 

Find hele rapporten her