Det skal du bruge
Til seks personer
- 400 gram laksefilet med skind
- 300 gram fint salt
- 400 gram nye små kartofler
- ½ liter fløde
- 1 citron
- 2 potter dild
- 2 laurbærblade
Sådan gør du:
Forbered laksen (kan gøres dagen inden middagen)
- Dagen inden din middag kan du med fordel lave dine saltlager. Det anbefales at lave to forskellige saltlager: En 20 procent saltlage og en 8 procent saltlage.
- 20 procent saltlagen laves med 1 liter vand og 200 gram fint salt, mens 8 procent saltlagen laves med 1 liter vand og 80 gram salt.
- Du laver saltlagen ved at piske eller stavblende salt og vand indtil saltet er helt opløst.
- Inden du lægger laksen i lage, tjekker du laksen for fiskeben. Til det kan du evt. anvende en fisketang.
- Læg laksen i din 20 procent saltlage i 12 timer. Flyt den herefter over i din 8 procent saltlage i 6 timer. (Hvis ikke du har mulighed for at starte dagen før, kan du lave en saltlage på 25 procent (1 liter vand og 250 gram salt), og lægge laksen heri i 15 minutter på selve dagen)
Kartofler og fløde
- Kartoflerne renses grundigt. Behold skrællen på. Derefter skyller du fire stilke dild, som bindes sammen med 2 laurbærblade.
- Sæt en lille gryde over med letsaltet vand, og kog kartofler med dild og laurbærblade ved middelhøj varme.
- De skal stadig gerne have lidt “bid” når du tager dem af blusset.
- Imens kartoflerne koger, kommer du fløden i en lille tykbundet gryde og koger fløden ind. Fløden skal koge ind til lidt over halvdelen af sin mængde.
- Smag til med salt, peber, citron og resten af dilden, som er hakket groft.
- Kom de kogte kartofler ned i fløden.
- Vend det hele godt rundt, så kartoflerne glaseres godt ind i fløden.
- Lad det trække i cirka 1 minut inden servering.
Anretning
Når du skal anrette laksen på dagen, fjerner du skindet, der sidder på laksen, og skærer den ud i ‘bjælker’ på 1,5 centimeter i tykkelse. På siden af laksen anrettes kartofler og flødesauce.