Gå til hovedindhold

Betydning af ceruloplasmin for T-celle-stimuleret modning af oligodendrocytter

Kort fortalt

Dette projekt omhandler ceruloplasmin og hvordan dette stof kan have en effekt på remyelinisering af nerveceller efter demyelinisering som følge af multipel sclerose.

Emneområde: Sygdomsmekanismer


Formål

Multipel sklerose (MS) er en sygdom, der har et meget varieret forløb hos patienterne. Nogle bliver meget hurtigt meget dårlige, mens andre lever med sygdommen i mange år uden attaks. En af tingene der kan have indvirkning på dette er remyeliniseringen af axonerne efter demyelinisering. Ved remyelinisering vil man opretholde ledningsevnen af neuronernes axoner og dermed opretholde signaleringen i hjernen. Vi ønsker at undersøge om ferroxidasen ceruloplasmin har en effekt på remyeliniseringen i patienter med MS.

Mød forskeren

Birgitte Villadsen, Cand.scient i biomedicin

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

Det der driver mig i mit arbejde med MS forskning, er et ønske om bedre forståelse for sygdommen. Dette inkluderer en viden omkring hvorfor der er så stor forskel imellem de forskellige patienter og forskellige undergrupper af sygdommen.
Jeg er især interesseret i de mekanismer, der er involverede i mindsket remyelinisering, hovedsageligt i forhold til mangel på fuldt udviklede oligodendrocytter, der er den celle der sørger for myelin omkring axonerne. I denne forbindelse er arbejdet med både cellekulture, musemodeller og humane prøver yderst vigtig.

Birgitte Villadsen

Forsker, Cand.scient i biomedicin

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Støtten fra Scleroseforeningen betyder enormt meget for både mig og forskningsgruppen. Det har betydet, at jeg kunne starte min PhD og bruge tre år på at undersøge vores hypotese. Uden pengene er jeg ikke sikker på, at vi ville have haft muligheden for at starte projektet. Støtten vil hjælpe os med at få bedre forståelse af remyelinisering og dermed forhåbentligt give mere viden omkring sygdomsmekanismen bag MS.

Birgitte Villadsen

Forsker, Cand.scient i biomedicin

Kort rapport