Gå til hovedindhold

Billededannelse af mikrogliaaktivering i multipel sclerose før og efter højeffektiv behandling med Ocrelizumab

Kort fortalt

Inflammation i hjernen er en væsentlig prædikter for behandlingseffekt. Følgende studie udarbejder metoder til at måle inflammationen. Læs mere om projektet og forskeren bag, på denne side. 

Emneområde: Behandling og diagnostik 

Formål

Multipel sclerose (MS) er en sygdom i det centrale nervesystem, karakteriseret ved betændelsesreaktion (inflammation) og skade af nervecellerne. I øjeblikket har vi ingen gode undersøgelser til at måle omfanget af inflammation i hjernen og ingen direkte teknikker til at måle effekten af diverse behandlinger af MS. Med sporstoffet [123I]-CLINDE kan man på en SPECT-scanning måle og visualisere mikroglia, som er en del af hjernens immunsystem, og derved undersøge omfanget af inflammation i hjernen. Dette arbejde er vigtigt, da denne information kan have værdi ved valg af behandling og vurdering af behandlingseffekt hos patienter med multipel sclerose.

Mød forskeren 

Freja Jespersen

Forsker Freja Jespersen

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

MS er en sygdom, som rammer stadig flere og flere mennesker om året. Der er endnu meget, som vi ikke ved endnu og der findes desværre mange områder indenfor MS-forskningen, som mangler opmærksomhed. Diagnosticering og behandling af MS er lægens fineste opgave, hvorfor jeg mener, at netop dette bør være i særklasse her i Danmark. Jeg drives personligt i dette arbejde grundet min interesse og kærlighed til neurologien, samt særligt min utilfredshed med, hvor lidt vi ved og kan gøre for patienter med MS.

Freja Jespersen

Forsker

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Ud over anerkendelsen, der ligger i at modtage støtte fra Scleroseforeningen, så har den økonomiske støtte betydet, at vi overhovedet kan fuldføre projektet. Der er mange udgifter ved et projekt som dette, hvorfor støtten har været essentiel for projektet.

Freja Jesperesn

Forsker

Kort rapport