Bliv klogere på sclerose
Antallet af danskere med sclerose stiger og stiger. Læs med her og bliv klogere på sygdommen.
FAKTA OM SCLEROSE I DANMARK
-
Sclerose er en uhelbredelig, fremadskridende sygdom, der rammer hjerne og krop - og som rammer danskere især.
-
Antallet af danske sclerosepatienter er fordoblet på kun 20 år, og det bliver ved med at stigningen - ingen ved hvorfor.
-
Knap 18.000 danskere lever med sclerose i dag, og hvert år kommer ca. 600 nye tilfælde til.
-
Det gør Danmark til det 4. hårdest ramte land i verden per indbygger.
-
Mere end 2 ud af 3, der rammes, er kvinder - og de rammes ofte i de unge år.
-
Kun mere forskning kan give os svaret på hvorfor - og vende udviklingen.
-
Kun hver 2. sclerosepatient i Danmark er i medicinsk behandling for deres sygdom
-
Ca. 10.000 hjemmeboende børn har en mor eller far med sclerose.
Bliv klogere på symptomer og behandling af sclerose
Sclerose er en uhelbredelig, fremadskridende og invaliderende sygdom, der rammer hjerne og krop og kan medføre en lang række funktionsnedsættelser.
Nedsat muskelkraft, tab af førlighed, smerter, synsforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær og sygelig træthed er hverdag for mange mennesker med sclerose, og dem bliver der i Danmark stadig flere af. Det viser en optælling fra Det danske Scleroseregister fra marts 2021. I 2022 er antallet af danskere, der lever med den uhelbredelige sygdom, steget til 17.747, og i løbet af de seneste godt 20 år er antallet af sclerosepatienter fordoblet i Danmark. Det placerer Danmark på en 4. plads over de hårdest ramte lande i verden – kun overgået af San Marino, Tyskland og USA. Bliv klogere på udviklingen af sclerose i Danmark HER.
Sclerose er en sygdom, der rammer stadig mere skævt. For få årtier siden fik lige mange mænd og kvinder sclerose. I dag er mere end to ud af tre, der rammes, kvinder. Hvorfor sygdommen rammer stadig flere kvinder, kan forskningen endnu ikke give et præcist svar på.
Sygdommen rammer i de unge år, typisk mellem 20 og 40 år. Men den kan ramme i alle aldre, også børn, selvom det heldigvis sjældent sker. Yngste sclerosetilfælde i Danmark er bare 4 år.
Årsagen til sclerose er stadig ukendt, men forskerne mener, at den skyldes et samspil mellem arvelige og livsstils- og miljømæssige faktorer. Mangel på D-vitamin, rygning, overvægt i puberteten er blandt faktorer, der er blevet forbundet med en øget risiko for sclerose.
Selv om der løbende kommer flere behandlinger til, som kan mildne sygdomsudviklingen og dæmpe symptomerne, ser sclerose stadig en sygdom med store konsekvenser for dem, der får den og deres familier.
I 2022 kom et stort gennembrud i forskningen. Her fandt man frem til, at Epstein-Barr Virus kan være primær årsag til sclerose. Netop dét skaber for alvor tro på en verden uden sclerose. Den nye viden kan nemlig blive afgørende for, at der udvikles en forebyggende vaccine mod Epstein-Barr Virus. Når det sker, spår flere eksperter, at dem som er vaccineret og endnu ikke er smittet med Epstein-Barr Virus, sandsynligvis ikke vil udvikle sclerose senere hen i livet.
Sclerose kan dog endnu ikke helbredes. Derfor er det stadig helt afgørende, at der fortsat bliver forsket, så vi kan finde en kur.