Gå til hovedindhold

Hvor godt tror du danskerne kender Scleroseforeningen?

Blog post by

Dette er en quiz: Hvis du spørger danskerne: nævn tre patientforeninger, som lige falder dig ind? Hvilken plads tror du så, Scleroseforeningen kommer på? Læs videre og få svaret.

Men prøv først at se disse tal – og se, hvad du tænker:

  • Der er 235.000 danskere, der lever med kræft.
  • Der er 420.000 danskere, der lever med en hjertekarsygdom.
  • Der er 700.000 danskere, der lever med gigt (og ja, det kan være i mange afskygninger).
  •  Der er 320.000 danskere, der lever med diabetes (ja, klart størstedelen er diabetes 2).  
  • Der er 13.000 danskere, der lever med sclerose.

Men hvad sker der, hvis man spørger danskerne om deres kendskab til patientforeninger? Det har Megafon gjort for en uge siden. 1253 danskere (klassisk tal i meningsmåling, der skal repræsentere ”danskerne”) er med i rundspørgen.

Megafon har bedt danskerne nævne 3 patientforeninger, der lige falder dem ind. Ikke overraskende ender Kræftens Bekæmpelse på 1. pladsen. Så følger Hjerteforeningen og så følger Gigtforeningen.

Men så kommer Scleroseforeningen. (svar på quiz: 4. plads). Og først længere nede på listen følger Diabetesforeningen, Astma og allergi-forbundet, Danske Patienter, Muskelsvindfonden og i øvrigt 174 andre bud på patientforeninger.

Og så tænker du nok: ja, de nævner foreningen, men ved de noget om sygdommen. Og ja, det gør de faktisk. På de efterfølgende spørgsmål viser det sig, at 60% ved, at flere kvinder får sclerose end mænd. 12% svarer, at det er mænd. Og 43% ved, at der stilles flest diagnoser i aldersgruppe 20-40 (her svarer 28 % ”ved ikke”).

For mig er det et bevis for, at Scleroseforeningens store arbejde for at synliggøre både sclerose og Scleroseforeningen på en eller anden måde virker. Om det er det lange seje træk året rundt med at skaffe medieomtaler eller om det er kampagner, der sætter fokus på udvalgte temaer, så er der vigtige – og glædelige - resultater i den anden ende af arbejdet.

Og endnu mere vigtigt er det, at synlighed isoleret ikke har den store betydning i sig selv, men at synlighed og kendskab er med til at sikre indflydelse politisk og også er med til understøtte indsamling af midler til forskning – og ikke mindst er med til at oplyse befolkningen med det formål at bekæmpe fordomme og nedbryde tabuer.

Og jeg indrømmer: dette indlæg er lidt farvet. Farvet af det formål, der står som et af Scleroseforeningens vigtige formål: nemlig at informere om sclerose og Scleroseforeningen i den almene befolkning – og farvet af, at det formål står centralt i min kalender året rundt, fordi det er en af kommunikationsafdelingens store opgaver. Så jeg undskylder på forhånd for manglende videnskabelig evidens, og hvad gode talknusere kunne skyde disse ord og tal i skoene. Men lidt stolt må man jo godt være en gang imellem alligevel.

Kommunikationschef, Peter Palitzsch Christensen

Thumbnail
Der er ingen kommentar endnu