Hvordan får man politisk indflydelse?
I foreningens sundhedspolitiske afdeling er vores primære opgave at sikre gode vilkår for mennesker med sclerose. Det kræver først og fremmest, at vi får indflydelse på de beslutninger, der løbende bliver taget af politikere og andre beslutningstagere.
Der er mange måder at få indflydelse på. Nogle vælger at true sig til den. F.eks. på Sicilien. Andre arbejder med meget direkte lobbyisme, hvor man – til tider temmelig aggressivt – søger at få politikere med på sin sag ved at tilbyde dem penge til deres kampagner. F.eks. i USA.
I Danmark har vi tradition for samarbejde. Også når det handler om, at man som interesseorganisation søger indflydelse hos politikerne. Målet med vores arbejde er derfor først og fremmest at samarbejde med politikerne. Give dem viden, gode idéer og løsningsforslag. Det skal være gennemarbejdet, og der må ikke være en finger at sætte på kvaliteten. Ikke noget med at pynte på tallene, så det ser bedre (eller værre) ud. Målet er at være en troværdig samarbejdspartner. Så kan man få indflydelse. Ikke fordi man smiler pænt eller medbringer tre flasker rødvin, men fordi man bidrager til politikernes arbejde, så de er bedre rustet til at træffe gode beslutninger.
Vi arbejder hele tiden med en række sager, hvor vi søger indflydelse. Det kan være sikring af vederlagsfri fysioterapi, flere ressourcer på scleroseklinikkerne, kortere ventetider på sclerosehospitalerne, adgang til den nyeste medicin. Eller adgang til cannabis til medicinsk brug.
Sidstnævnte har fyldt en del i vores arbejde i foråret, og det ser ud til, at arbejdet har båret frugt. Politikerne mangler stadig at blive helt enige, men der er meget, der tyder på, at vi får en forsøgsordning fra 1. januar 2017, hvor udvalgte patientgrupper (heriblandt mennesker med sclerose) får adgang til cannabis til medicinsk brug. Primært mod smerter og spasmer.
Det er et stort skridt, som mange ikke havde troet på kunne lykkes. Det er resultatet af et samarbejde, hvor flere parter har bidraget, ikke mindst Scleroseforeningen.
Allerede for flere år siden meldte Scleroseforeningen ud, at mennesker med sclerose, som ikke kan hjælpes tilstrækkeligt med deres smerter og spasmer gennem almindelig medicin, bør have adgang til cannabis til medicinsk brug. Da Alternativet blev valgt ind i Folketinget i juni 2015 blev det en af deres mærkesager, og allerede i oktober 2015 stillede de et forslag i Folketinget om netop adgang til cannabis til medicinsk brug for udvalgte patientgrupper.
Inden da havde vi været i kontakt med Alternativet og bidraget med viden. Foreningens sundhedspolitiske afdeling og kommunikationsafdeling arbejde tæt sammen i den følgende proces. Vi gik i medierne og bakkede op om beslutningsforslaget med data fra en undersøgelse, vi havde gennemført i vores svarpanel. Vi fandt en række cases, der blev brugt i flere medier. Så fulgte møder med Sundhedsministeriet, med Danske Patienter og med Folketingets Sundhedsudvalg. Sammen med bl.a. Gigtforeningen satte vi fokus på sagen fra et patientperspektiv.
Sagen kom op i Folketinget igen, og vi bidrog løbende med ny viden, med cases og med omtale og debat i medierne. Det har taget en hulens masse tid, men hvis det lykkes at få ordningen igennem, er det jo i den grad alle timerne værd.
Cannabis-sagen har indtil videre været en succes for os som interessevaretagere. Sådan går det naturligvis ikke altid. Nogle gange bruger vi meget tid på en sag, der ikke ender, som vi gerne ville have det. Så bliver vi frustrerede, kridter skoene og arbejder videre. Og overvejer måske et kort øjeblik, om vi alligevel skulle sende et par flasker rødvin til ministeren….
Skrevet af:
Lasse Skovgård
Enhedschef, PhD - Sundhedspolitik og dokumentation