Så går vi i gang med at finde nålen i høstakken
Jeg har skrevet om kost før, og nu gør jeg det igen. Det gør jeg, fordi det stadig er et meget relevant område. Men også, fordi Scleroseforeningen lige har fået godkendt et stort forskningsprojekt om kost.
Jeg glæder mig som et lille barn til at følge projektet. Jeg ved jo i sagens natur ikke, hvilke resultater vi får, men jeg ved, at de kan blive rigtig, rigtig interessante. Målet med projektet er at skaffe ny viden om sammenhænge mellem kost og sclerose. Og den viden er der brug for.
Man kan undre sig over, at der ikke forskes mere i kost, end tilfældet er. Kost fylder meget i vores hverdag, og mange mennesker interesserer sig for sammenhænge mellem kost og helbred. Alligevel er vi stadig usikre på, om vi har bedst af at leve vegetarisk eller af palæo-kost. Eller noget tredje, fjerde, femte….
En af grundene til, at der mangler forskning på kostområdet er, at det er svært at forske i kost. Hvis man laver et klassisk forskningsforsøg med to grupper, som man beder om at spise forskelligt, støder man på flere udfordringer. Bl.a. er det besværligt at kontrollere, om forsøgsdeltagerne nu også spiser det, de har fået besked på. Og så er det stort set umuligt at lave placebo-kontrol, når det handler om kost (det er de færreste, der tror på, at noget der smager som rødvin, og ligner rødvin, faktisk er noget andet….).
Derfor er det oplagt at forske på andre måder, når det handler om kost. Man kan f.eks. følge en gruppe mennesker og registrere, hvad de spiser over en periode. Problemet her er, at man jo spiser mange gange om dagen, og at man spiser mange forskellige ting med mange forskellige ingredienser i. Det er lidt som at finde en nål i en høstak. De store udfordringer er dels at få registreret, hvad deltagerne rent faktisk spiser, og dels at få analyseret de meget store mængder data, man indsamler.
Men der er lys forude! Vi tror på, at vi gennem vores forskningsprojekt kan være med til at udvikle nye måder at forske i kost på. Vi har indgået et samarbejde med Afdeling for IT og Sundhed på Københavns Universitet og med Afdeling for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet. I fællesskab skal vi indsamle og udforske de erfaringer, mennesker med sclerose gør sig med kost i deres hverdag. Vi skal bruge de nyeste IT-løsninger til at indsamle kostvaner og patienterfaringer, f.eks. apps. Og vi skal bruge en af Danmark største computere til at analysere de store mængder data, vi indsamler – såkaldt big data-analyser.
Projektet løber over de næste 3 år. Det er lang tid at vente på resultaterne. Men god forskning tager tid, og vi håber – og tror – at det vil være ventetiden værd. To be continued……
Sundhedspolitisk Chefkonsulent, Lasse Elbrønd Skovgaard
Som svar til Glæder mig til at følge! af Jeanett Brandt
Som svar til Og siden jeg nu er det, kan af Peter Westphal