Gå til hovedindhold

Vi skal blive klogere på kogere

Blog post by
En del mennesker med sclerose fortæller, at de har glæde af cannabis. Det tager nogle af deres spasmer og smerter, og det hjælper dem til blandt andet til at kunne slappe bedre af og sove. Mange oplever, at cannabisen giver nogle virkninger, som almindelige medicinske præparater (heriblandt Marinol og Sativex) ikke kan give. Og i det perspektiv er det helt forståeligt, at selvbehandling med cannabis finder sted.  For der er jo tale om selvbehandling. Cannabis kan ikke udskrives af lægen, da det ifølge dansk lovgivning er ulovligt at besidde cannabis. Derfor er det samtidig et problem, at mennesker med sclerose bruger cannabis. Scleroseforeningen kæmper for, at medicinsk brug af cannabis skal legaliseres. Det gør foreningen ud fra en holdning om, at behandlinger, der hjælper medlemmerne, skal være tilgængelige. Forudsat at de ikke er decideret farlige, naturligvis. Og her kommer problemet: Ved vi nok om cannabis til at kunne vurdere, om det er farligt og i givet farligt hvor farligt?Nej, det gør vi ikke. Vi ved, at rygning af cannabis giver forøget risiko for lungesygdomme. Og vi ved, at rygning generelt har en negativ indvirkning på sclerose. Derfor går Scleroseforeningen ikke ind for legalisering af ryge-cannabis. Men cannabis fås jo også som olie og pasta, og her ved vi for lidt om bivirkninger. Modstandere af legalisering af cannabis til medicinsk brug lægger netop vægt på, at vi ved for lidt om bivirkninger. Men betyder det, at vi som samfund for enhver pris bør fraråde det? Vi skal selvfølgelig have indsamlet mere viden på området, men mens vi venter, er der mennesker med sclerose, der måske kunne have fået lettet deres dagligdag gennem medicinsk brug af cannabis, men som ikke bruger det, fordi de ikke vil bryde loven. Derfor går Scleroseforeningen ind for legalisering af medicinsk brug af cannabis som olie og pasta. Al behandling er en balance mellem fordele og ulemper. Mellem gevinster og risici. Ingen behandlinger i risikofri – almindelig medicin er vurderet til at være den fjerde hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Men vi bruger det alligevel, fordi der også er mange gevinster forbundet med det.  På samme måde må vi vurdere, om der er flere gevinster end risici forbundet med brug af cannabis. I øjeblikket er der ikke dokumentation for at brug af cannabis i form af olie eller pasta skulle indebære nogen alvorlig helbredsrisiko, og så må vi handle derudfra. En legalisering af cannabis som olie eller pasta vil give den enkelte mulighed for at foretage en vurdering af fordele og ulemper ud fra den enkeltes situation. Indenfor lovens rammer og med den kvalitetssikring, der følger med.   Sundhedspolitisk medarbejder, Lasse Elbrønd Skovgaard 
Thumbnail
5 Kommentarer
notamember
Anders Hanghøj… - 10. marts 2014
Ak ja. I min verden overser skribenten og min forening, at det her handler om at forbedre livskvaliteten for medlemmerne. At foreningen ikke kan arbejde for at lindre smerte og ubehag for sine medlemmer er ubegribeligt for mig - ja nærmest helt ude i hampen. Det er vel netop foreningens "Raison d'etre", og jeg kan frygte for opbakningen, når store klumper af cannabisforskrækkede folkepensionister falder bort af naturlige årsager i de kommende år. "Forudsat at de ikke er decideret farlige, naturligvis. Og her kommer problemet: Ved vi nok om cannabis til at kunne vurdere, om det er farligt og i givet farligt hvor farligt? Nej, det gør vi ikke. Vi ved, at rygning af cannabis giver forøget risiko for lungesygdomme. Og vi ved, at rygning generelt har en negativ indvirkning på sclerose. Derfor går Scleroseforeningen ikke ind for legalisering af ryge-cannabis." Altså rygning er farligt, men det er jo ikke rygning vi snakker om. Det ved vi godt, men scleroseforeningen er jo ikke sat i verden for at moralisere, men for at hjælpe sine medlemmer. Der er jo mange ting her i livet som er farlige - og lovlige. Rygning, bilkørsel og skiløb og spiritus og selvmord kræver jævnligt dødsofre.I 50 år har myndigheder i hele verden alligevel brugt fantasillioner af dollars og kroner på at begrænse udbredelsen af cannabis - uden megen held. De kunne jo passende have brugt en brøkdel heraf på den efterlyste forskning, men nææh nej, og hvor har det bragt os hen?? Tænk nyt og støt medlemmerne!
notamember

Som svar til af Anders Hanghøj…

Lasse Skovgaard - 12. marts 2014
Tak til Anders for kommentar. Scleroseforeningen kæmper til alle tider og på alle måder for at forbedre forholdene og dermed livskvaliteten for vores medlemmer. Vi arbejder naturligvis også for, at effektive måder at lindre smerte og ubehag på bliver tilgængelige for vores medlemmer. Derfor kæmper vi for, at cannabis i olie- og pastaform – hvor den euforiserende virkning er bevaret - bliver legaliseret. Det gør vi, fordi vores medlemmer fortæller os, at det har en betydning for dem. Vi er ikke cannabis-forskrækkede. Vi lægger meget vægt på at være åbne og nysgerrige overfor nye behandlinger. Over de sidste 10 år har vi f.eks. igangsat flere forskningsprojekter med fokus på alternativ behandling – fordi det interesserer vores medlemmer, og derfor også interesserer os. Scleroseforeningen kæmper for, at mennesker med sclerose skal have adgang til de optimale behandlinger. Fordi vi ved, at rygning har så markant negativ indvirkning på sclerosens udvikling, mener vi, at den optimale løsning for vores medlemmer i denne sammenhæng er at kæmpe for cannabis i en form, der giver de ønskede virkninger, men nedsætter risikoen for at forværre sygdomstilstanden. Derudover arbejder vi for, at der forskes mere i cannabis, så vi får mere viden om både positive og negative effekter, og så behandling med cannabis kan blive mere målrettet og effektiv.
notamember
Heidi Nielsen - 11. marts 2014
Tror at foreningen kæmper mod den forkerte fjende, det er ikke cannabis vi ved er farligt og ødelæggende for lungerne, men tobakken, men det er jo muligt at ryge en joint bestående af kun pot uden tobak... Så fjenden for lungerne er og bliver tobakken og ikke cannabissen .. Ny skæv forskning: Pot er ikke usundt for lungerne Argumentet om at det skulle være skidt for lungerne at fyre en fed er så småt ved at gå op i røg Spørger man en række amerikanske forskere bag en ny undersøgelse, så har folk, der ind imellem ryger pot, ligefrem stærkere lunger end ikke-rygere. Det skriver Medical News Today. Lejlighedsvis rygning af marihuana kan oven i købet øge lungernes kapacitet og volumen, tyder undersøgelsens resultater på. Resulaterne er publiceret i Journal of the American Medical Association. Volumen skal i denne sammenhæng måles på den mængde luft, som en person kan udånde efter at have suget en ordentlig portion luft ned i lungerne. 5000 mænd og kvinder undersøgt Undersøgelsen er foretaget af University of California, San Francisco samt universiteter i Alabama og Birmingham. Den strækker sig over to årtier og involverer 5000 amerikanske mænd og kvinder. - Med et stigende brug af marihuana og flere mennesker, der har været eksponeret for det og fortsætter med at være det, så er det vigtigt for den offentlige sundhedsoplysning og videnskaben at vide, hvor stor skade det gør ved lungerne, siger Stefan Kertesz, der en af undersøgelsens forfattere, til Medical News Today. Han tilføjer, at mange af de forsøgspersoner, der røg en enkelt joint om dagen gennem syv år, ikke havde nogen nedgang i deres lungekapacitet. Tobak er stadig skidt Forskerholdet har taget højde for de personer i undersøgelsen, der i forvejen ryger cigaretter. Resultater viste her, at skaden fra cigaretrøg var tydelig hos rygerne, hvorimod der ikke var synderlige tegn på nedgang i lungekapaciteten hos dem, der kun røg pot, men ikke cigaretter. Det vides endnu ikke, hvorfor tobak gør så megen mere skade end marihuana. Men ifølge forskerne har THC (Det euforiserende stof i cannabis, red.) en dulmende effekt mod betændelse.
notamember

Som svar til af Heidi Nielsen

Lasse Skovgaard - 12. marts 2014
Tak til Heidi Nielsen for kommentar. Det er helt korrekt, at man skal skelne mellem tobak og cannabis hvad angår skadevirkninger på lungerne. Der er – som du skriver - studier, der peger på, at rygning af cannabis ikke har samme skadevirkninger på f.eks. lungekapacitet som rygning af almindelig tobak. Og det er vigtigt, at vi er åbne og nysgerrige overfor positive virkninger af cannabis. Et flertal af de gennemførte befolkningsundersøgelser på området peger dog fortsat på, at rygning af cannabis øger risikoen for kræft i hoved- og halsregionen, samt i lungerne. Og vi mangler fortsat viden om, hvorvidt rygning af cannabis påvirker sygdomsudviklingen indenfor sclerose ligeså negativt som tilfældet er med rygning af tobak. Derfor kæmper vi for, at man skal kunne få cannabis på lovlig vis som olie eller pasta. I olie og pasta er den euforiserende virkning af cannabis bevaret, hvilket er vigtigt for os, da mange af vores medlemmer fortæller, at det har en betydning for dem. Og olie og pasta indebærer ikke de samme risici for skadevirkninger på lungerne og forværring af sclerosen som rygning. Derfor er en legalisering af cannabis som olie eller pasta for os at se den optimale løsning for vores medlemmer.
notamember
mc maine - 25. juli 2014
MR sterlinski Estoy muy agradecido en Rick por darme el Aceite de cannabis aquí en los Estados Unidos de América. Me diagnostico con cancer de mama hace 3 años, y desde entonces han hecho un Monton de quimioterapia y radiación que no me he ayudado, pero Sólo dansker mi sistema inmunológico y Hacen que hav Debil e indefenso. Me Encontre con las lágrimas de Fénix y han leído sobre el Aceite de Rick Simpson Hamp mucho y vi que mig podier proporcionarle Aceite de cáñamo aquí en el Estado mig puse da contacto EL EN phoenixtears.ca@gmail.com para la adquisición de este Medicamento, para mi sorpresa, el Medicamento fue adquirido y entregado dentro de 48 Horas y han Estado da tratamiento durante los Últimos 3 Meses. Ahora estoy aquí para dar Testimonio de que ingen soja más que un paciente de kræft, Tengo experiencia de una transformación alt en mi sektor de la Salud con servicio de Aceite Rick Simpson cáñamo, obtener su Aceite de cáñamo de phoenixtears.ca@gmail.com

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.