Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Qi gong og Tai chi

Kort fortalt

Qi gong og Tai chi stammer fra den traditionelle kinesiske medicin. Træningsformerne består af en række øvelser eller bevægelser, man skal udføre i et langsomt tempo.

På denne side kan du læse mere om Qi gong og Tai chi, og hvad videnskaben siger om effekt for mennesker med sclerose.

Hvad er det?

Qi gong

Qi gong er en træningsform med rødder i kinesisk medicin. Træningen stræber mod at integrere krop og sind. Træningen består af fysiske øvelser i langsomt tempo med fokus på åndedræt og koncentration, så træningen får et meditativt udtryk.

Bevægelserne i Qi gong er simple, og faste serier af bevægelser kan let indlæres, så træningen kan udføres på egen hånd.

I den traditionelle kinesiske medicin anses Qi gong for at kunne forbedre helbredet, skabe indre ro og samtidig have positiv effekt på balance, kropsholdning og spændinger samt give øget energi.  

Tai chi

Tai chi er en gren under Qi gong, hvor bevægelserne hentes i kampsport. Udøves bevægelserne langsomt, vil de som de øvrige grene af Qi gong have et meditativt udtryk. Udøves de derimod hurtigt, kan de anvendes som selvforsvar.

Tanken bag Tai chi er, at bevægelserne fremmer energistrømme gennem kroppens meridianbaner. Derved fjernes blokering og ubalance, der forårsager sygdom, og krop og sind bringes tilbage til en naturlig balance.

Desuden skal Tai chi kunne give indre ro og styrke balancen. Tai chi anvendes ofte ved gener, der skyldes stress, muskelspændinger eller depressioner. Derudover eksisterer der en terapeutisk Tai chi form udviklet med henblik på mennesker med handicap.

Læs mere her: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

Virker det?

Databasen Natural Medicines er en sammenslutning af forskere uden om medicinalindustrien, der kontinuerligt gennemgår og vurderer forskningsresultater inden for alternativ behandling. Natural Medicines har lavet en vurdering af akupunktur, der er evidens-baseret og kommer fra en systematisk gennemgang af samtlige studier på området. I forhold til symptomer, der er hyppige for personer med sclerose, er vurderingen, at træningsformerne Qi gong og Tai chi kan have en positiv effekt på stress, træthed og søvnproblemer, men studierne er udført på mennesker uden sclerose og kan ikke nødvendigvis overføres.

Databasen Natural Medicines konkluderer, at der endnu ikke er tilstrækkelig evidens til at vurdere effekten af Qi gong og Tai chi på sclerose og symptomer grundet sclerose. Dette betyder, at der ikke findes studier nok til hverken at be- eller afkræfte, om behandlingerne har en effekt i forhold til sclerose. Så selvom nogle oplever, at det har en god effekt, er det ikke muligt at forklare virkningsmekanismer eller at pege på, hvem der eventuelt kan have en positiv effekt af Qi gong eller Tai chi.

Natural Medicines vurderer, at Qi gong og Tai chi er sikkert at benytte, og at der er minimal risiko for interaktioner med anden behandling.

Det er vigtigt at understrege, at behandlingen kan være effektiv mod en tilstand, men ineffektiv mod en anden.

Kilde: https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

 

Erfaringer med Qi gong blandt Scleroseforeningens medlemmer

Scleroseforeningen gennemførte i 2010-2011 en undersøgelse af brugen af alternativ behandling blandt medlemmer. Nogle medlemmer oplevede, at Qi gong havde en positiv effekt, men det var forskelligt, hvilke symptomer behandlingen havde en effekt på.

Nogle medlemmer oplevede, at Qi gong havde en positiv effekt på spasmer/kramper, balanceproblemer, muskelstyrke eller træthed.

Andre rapporterede, at de brugte Qi gong, fordi de oplevede, at behandlingen kunne styrke kroppen generelt eller give større velvære.

12 % af brugerne havde oplevet bivirkninger i forbindelse med behandling med Qi gong.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.