Sclerose kan påvirke søvnen - hvad kan du gøre for at sove bedre?
Mange mennesker med sclerose oplever, at sygdommen påvirker deres søvnkvalitet. Det er vigtigt for sundhed og velvære at sove godt, men det er desværre ikke altid så nemt, som det lyder. Her kan du læse om hvordan sclerosen kan påvirke din søvn, og vi giver tips til hvad du kan gøre for at få en bedre søvn.

Kvalitetssøvn er vigtigt for din sundhed og velvære, men vi ved, at det kan være svært altid at få en god nats søvn. Problemer som urolige ben, spasmer, søvnapnø og svært ved at falde til ro kan påvirke din mulighed for at få god og nok søvn.
Derfor oplever mennesker med sclerose dårligere søvn
Studier har vist, at mennesker med sclerose har tre gange så stor risiko for at opleve søvnproblemer end resten af befolkningen- og at risikoen for at opleve ringe kvalitet i søvnen er dobbelt så høj hos mennesker med sclerose. Det kan bl.a. skyldes, at:
- Sclerose kan forstyrre din krops hormoner og fysiske processer som sult, tørst, stressreaktioner, og styring af din temperatur. Når dette sker, kan du opleve, at du har brug for meget søvn, eller at du har pludselig trang til at sove på skæve tidspunkter af dagen. Det kan gøre det svært for dig at komme ind i en god søvnrutine.
- Sclerose kan forstyrre de vigtigtse signalstoffer knyttet til søvn (f.eks. dopamin og melatonin), hvilket kan gøre, at du oplever dårlig søvn, kronisk træthed og behov for at sove på skæve tidspunkter af døgnet.
- Bivirkninger af medicin mod sclerose kan medføre dårlig søvnkvalitet.
- Sclerose kan have betydning for dit behov for at tage lure i løbet af din dag. En lur gør det sværere for dig at falde i søvn om aftenen.
- Sclerose kan gøre, at du oplever følelsesmæssige ændringer som stress, depression og angst: Disse ændringer kan også påvirke din søvn.
- Symptomer fra sclerose som smerter, spasticitet, urolige ben, temperatursvingninger og problemer med vandladning kan også påvirke din søvn.
Det kan du prøve for at forbedre din søvn
- Tag (eventuelt sammen med din læge) hånd de symptomer, som kan være skyld i søvnmangel.
- Undersøg og overvej bivirkningerne fra din medicin- de kan også være skyld i søvnproblemer. Tal med din læge hvis du har mistanke om, at din medicin giver dig dårlig søvn.
- Kognitiv adfærdsterapi kan i nogle tilfælde afhjælpe på søvnløshed.
- Gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag. Ikke mere end en time senere i weekenderne.
- Prøv at tøm dit hoved for bekymringer og problemer, når du går i seng- det kan måske hjælpe at skrive en liste over dagens og mulige fremtidige bekymringer inden du lægger dig til at sove.
- Hvis du træner, så træn ikke fire til seks timer før sengetid. Træning gør dig nemlig frisk!
- Drik ikke koffeinholdige drikke som kaffe og energidrikke om aftenen, og ryg ikke seks timer inden du skal i seng.
- Undgå alkohol hvis du oplever søvnproblemer. Alkohol gør, at du lettere falder i søvn, men kvaliteten af din søvn i løbet af natten bliver dårligere.
- Drik ikke for meget væske inden du går i seng. Hvis du skal op på toilettet i løbet af natten, bliver din søvn forstyrret.
- Brug kun dit soveværelse til at sove og have sex i. Tag ikke computer, smartphone og TV med i sengen.
- Er du deprimeret eller har følelsesmæssige problemer, kan du også have svært ved at sove. I et sådant tilfælde kan du opsøge en professionel behandler.