Træn dig til et bedre liv med sclerose
Træning er godt for dig, hvis du har sclerose. Træning styrker dig både fysisk og mentalt. Men det er vigtigt, at du lytter til din krop og til din fysioterapeut og finder ud af, hvilken form for træning, og hvor meget træning, der er godt for dig.
Før i tiden blev mennesker med sclerose frarådet at træne, men mange studier har efterhånden vist, at træning er rigtig vigtigt, hvis du har sclerose.
Derfor skal du træne hvis du har sclerose
Helt overordnet set bliver du sundere og stærkere af at træne, hvilket gør, at du har mere modstandskraft over for sygdommen. Samtidig mindsker du risikoen for at få andre sygdomme, som diabetes og hjerte-kar sygdomme, når du er i god form.
I forhold til selve sygdommen, er der store fordele ved at træne. Du kan opleve:
- Forbedring af symptomer som spasticitet
- Forbedret gangfunktion
- Mindre træthed (på den lange bane)
- Forbedret blære- og tarmfunktion
- Mindre depression
- Forbedret kognitiv funktion
Find ud af hvordan du skal træne
Hvordan du skal træne, afhænger af hvor påvirket, du er af din sclerose og hvilke problemer, du kæmper med. Ofte vil det være en god idé at få vejledning fra en fysioterapeut, som har forstand på sclerose. Fysioterapeuten kan sætte dig i gang, så du selv kan træne, for eksempel i et fitnesscenter. Andre har behov for at træne hos fysioterapeuten, eventuelt på et specialiseret sclerosehold.
Hvis du på grund af sclerosen har en varig funktionsnedsættelse, har du ret til det, der hedder vederlagsfri fysioterapi. Det betyder fysioterapi, som du ikke selv skal betale for. Dette skal du have en henvisning til fra en læge.
Du kan finde en liste over fysioterapeuter med særlig viden om sclerose her.
Forskellige former for træning har forskellige fordele
I mange år har der inden for sclerose været fokus på udholdenheds-, balance og koordinationstræning. Der er nu også evidens for, at styrketræning er effektivt.
Generelt om udvalgte træningsformer kan man sige, at:
- Pilates styrker den centrale del af kroppen og bevarer smidighed i ben og arme.
- Yoga er godt for smidighed og balance.
- Ridning er godt for balance, holdning og kan mindske evt. spasticitet i benene.
- Træning i maskiner øger muskelmassen og guider bevægelserne. Det gælder styrketrænings maskiner, cross-trainere og motionscykler.
- Træning med frie vægte forbedrer muskelstyrke, koordination og balance.
- Svømning i koldt vand træner udholdenhed og koordination.
- Træning i varmt vand forbedrer koordination og balance, men vær opmærksom på ekstra udtrætning efter ophold i varmt vand.
En fysioterapeut kan give vejledning i hvilke træningsformer, der passer til lige netop dig. Træningsformerne er ikke målrettet til én type af sclerose, men efter de symptomer, du har.
Kilde: Netdoktor
Træningvejledning til dig med sclerose
”Motion og Multipel Sclerose” - det er titlen på en pjece, der er lavet af Idrætsfysiolog Ulrik Dalgas, og som er udgivet af TEVA. I pjecen kan du få vejledning om fysisk træning, og du kan få gode råd til at snige mere fysisk aktivitet ind i din hverdag. Lær også om konditionstræning og forskellige styrketræningsøvelser, som du nemt kan lave i motionscenter eller derhjemme.
Du kan få fat i pjecen på de neurologiske afdelinger, eller du kan hente den elektroniske udgave af pjecen nedenfor.
- Motion og Multipel Sclerose Læs om træning for dig med sclerose