Når du er ny med multipel sclerose
Her kan du læse om, hvad der er almindelige reaktioner på at være ny med sclerose, og hvornår du bør søge hjælp.
Det er helt almindeligt at have forskellige reaktioner på at få MS diagnosen, og det hele tager tid at vænne sig til. Det vigtigste er, at du får talt med nogen om alle dine tanker. Det er også vigtigt, at du gør noget godt for dig selv.
Gratis hjælp
Som medlem af Scleroseforeningen kan du altid få gratis rådgivning hos Scleroseforeningens psykologer.
Kontakt medlemsservice på 36463646
Forskellige almindelige reaktioner på at få sclerose:
-
En masse tanker – “tankemylder”
-
Mange følelser på en gang.
-
En følelse af at være ude af sig selv – ”uvirkelighedsfølelse”.
-
Uro, hjertebanken, svimmelhed og kvalme
-
Søvnproblemer, eventuelt mareridt
-
Modløs, trist og en følelse af afmagt
-
Vrede og tendens til at fare op
-
Sårbarhed
Mange oplever sygdommen som et chok
For mange kan sygdommen komme som et chok, ikke mindst hvis der optræder pludselige og svære symptomer.
Det kan være skræmmende at have fornemmelser i kroppen, som man ikke kender, og som optræder uforudsigeligt. Du skal tænke det som, at du pludselig står på et helt nyt fundament. Uanset om du mærker sygdommen eller ej, ændrer det fundamentet du står på sig.
Kraftige eller ingen reaktioner er normalt
Det er forskelligt, om man reagerer kraftigt eller slet ikke reagerer - begge dele er normalt, men du er pludselig tvunget til at se dig selv i et nyt lys.
Det tager tid at vænne sig til den nye livssituation
Til at starte med fylder sclerosen hele tiden, og det kan være det første, du tænker på, når du vågner, og det sidste du tænker på, inden du falder i søvn.
Med tiden vil det komme til at fylde mindre, og som dagene går, vil du få flere og flere perioder, hvor det ikke er sclerosen, der er i centrum hele tiden.
Tal med andre om dine tanker
Det er vigtigt, at du får talt med nogen om de tanker og forestillinger, du gør dig om sygdommen og fremtiden. Men det kan være svært at få sat ord på det hele, og det kan også være forskelligt fra time til time, om du kan overskue det, eller det hele er kaos.
Gør nogle af de ting, som er rare for dig – det kan f.eks. være gå en tur, blive nusset, dyrke yoga, spise is eller gå ud og sparke til træerne. Du har i denne svære periode brug for noget ekstra omsorg – både fra dig selv og dine omgivelser.
Søg hjælp, hvis du ikke kan tale med nogen!
Hvis du føler dig meget alene og ikke synes, at du har nogen at tale med, kan det måske være rart for dig at tale med en udenforstående.
Det kan være din egen læge eller en af Scleroseforeningens psykologer. Foreningens psykologer er gratis at tale med, og du kan få hjælp fra dem ved at ringe på foreningens hovednummer: 3646 3646