Gå til hovedindhold

Hvordan skal jeg forholde mig til mit arbejde som ny med sclerose?

Kort fortalt

Som ny med sclerose kommer også spørgsmålene:  Er der ting, som jeg særlig skal være opmærksom på? Hvad kan jeg få brug for i fremtiden? Hvad med mit arbejde? Her er en meget kort tjekliste, der giver dig et overblik.

    Tjekliste

  • Forsikring

    Rigtig mange har dækning for kritisk sygdom. Dækningen kan være indeholdt i din pensionsordning med arbejdspladsen, og faglige forbund har ofte også en sådan form for dækning.

    Når du får stillet diagnosen vil neurologen/sygeplejersken ofte gøre dig opmærksom på det.

    Tjek under alle omstændigheder dine forsikringer

  • Sygedagpenge

    Vær opmærksom på muligheden for en aftale i henhold til § 56 (lønmodtager)/58a (selvstændige) i sygedagpengeloven. Her er mulighed for sygedagpengerefusion fra 1. fraværsdag.

    Læs mere om § 56 her

  • Personlig assistance

    På langt de fleste arbejdspladser er der opgaver af mere praktisk art. Det kan være ”hente papir i kælderen, bære materialer frem/tilbage o. lign” Altså opgaver, som ikke nødvendigvis kræver uddannelse, men som bare er en integreret del af arbejdsdagen. Måske er det netop sådanne opgaver, som er med til at gøre arbejdsdagen mere vanskelig end tidligere.

    Vær derfor opmærksom på mulighed for personlig assistance. 

  • Befordringsfradrag

    Som såkaldt ”kronisk syg/handicappet” kan der være mulighed for et særligt befordringsfradrag i forbindelse med din kørsel til og fra arbejde. Reglerne fremgår af Ligningslovens § 9D. Betingelsen er, at du har en dyrere befordring end andre.

    Læs mere om befordringsfradrag her

  • Arbejdsredskaber/indretning af arbejdsplads

    Hvis du har behov for ændring på din arbejdsplads, der rækker udover, hvad arbejdsgivere forventes at tilbyde, kan du få vejledning om særlig indretning/redskaber.

  • Parkeringskort/ledsagekort

    Et parkeringskort kan være en stor hjælp i dagligdagen.

    Ledsagekort giver mulighed for at du har en person med dig til aktiviteter uden for hjemmet (koncerter, bio, udstillinger m.m.) uden beregning. Med ledsagekortet følger fortegnelse om hvor og hvordan.

  • Socialrådgiverne

    Husk Scleroseforeningens socialrådgivere vil altid gerne vejlede dig – du kan altid ringe – også selvom du måske ikke lige ved, hvad du vil tale om.

    Se her, hvem der er socialrådgiver i dit område

Læs mere om arbejdslivet med sclerose her.

Du kan også finde uddybning på lovgivningsiderne eller hos Scleroserådgiveren.