Gå til hovedindhold

Rejse med sclerose

Kort fortalt

Når man får en diagnose som sclerose, kan der være mange tanker om ting, som man måske ikke vil kunne gøre længere.

En af dem er at rejse, for hvordan får man sin medicin med, hvad med forsikringen, og hvad hvis der sker noget på rejsen?

Det kan faktisk godt stadig lade sig gøre at rejse, men det vil måske kræve ekstra forberedelse. Vi har nedenfor forsøgt at samle nogle gode råd, hvis du påtænker at tage ud at rejse. 

Planlæg din ferie ekstra grundigt

Det er altid en god ide at være velforberedt, når du tager ud at rejse. Hvis du derudover har sclerose med i rygsækken, så kan det være ekstra nødvendigt at have gjort forarbejdet grundigt hjemmefra. Hvis du har sclerose, kan der være særlige forholdsregler i forhold til medicin, forsikring m.v. inden du skal afsted. Nogle ting kan tage lang tid, så planlæg derfor din rejse i ekstra god tid før du skal afsted, og gå derefter i gang med at undersøge nærmere. Start med at bestille tid hos din læge og få ham eller hende til at gennemgå din medicin sammen med dig. Din læge vil også kunne rådgive dig i forhold til om din planlagte rejse er realistisk for dig at tage på.

Gult og blåt sygesikringskort

Dit gule sundhedskort dækker kun som rejsesygesikring i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Det blå sygesikringskort gælder i EU/EØS, og sikrer samme behandling som dem som er bosiddende i landet. F.eks. hvis borgerne i landet selv betaler for læge, er det samme regel for turister med blåt sygesikringskort. Derfor er et en god ide altid at tegne en privat rejseforsikring før afrejse.

Rejseforsikring

Mange tror fejlagtigt at man ikke kan tegne en rejseforsikring som kronisk syg.

Det kræver en vis stabilitet i sygdommen for at blive dækket, men det kan godt lade sig gøre.

Reglerne kan variere lidt fra selskab til selskab, men som hovedregel siger man, at sygdommen skal have været i ro, imellem 2-3 måneder for at de vil godkende dækningen. Ligeledes må man ikke have ændret i sin medicin op til.

Læs mere om rejseforsikring her: https://www.rejseforsikringsguiden.dk/rejseforsikring-ved-kronisk-sygdom/

Medicin

Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvilke regler der gælder for den medicin, du tager. Som udgangspunkt kan du tage den medicin med, som du tager derhjemme. Dog er det altid en god ide, at det er i original-emballagen, så myndighederne hurtigt kan se, hvad det er. Der gælder specielle regler for noget medicin, primært euforiserende og smertestillende.
Husk altid at transportere medicinen i håndbagagen. Hvis din bagage, som er check’et ind, bliver væk, har du stadig din medicin på rejsen. Husk desuden altid at tjekke udløbsdatoen for din medicin inden afrejse.

Indenfor Schengen-landene kan nogle typer medicin kræve et pillepas, mens det udenfor Schengen-landene kan være nødvendigt med en medicinattest fra egen læge. På hjemmesiden http://min.medicin.dk/ kan du se, om der kræves pillepas, og hvis du skal udenfor Schengen-landene, kan du kontakte landets ambassade, for at få at få mere at vide om, hvad der kræves.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du læse meget mere om reglerne for medicin: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/medicin-paa-rejsen/

Vaccination

Det er altid en god ide at undersøge hvilke vaccinationer, der anbefales til landet.

Via Statens Serum Institut https://rejse.ssi.dk kan du slå op og se, hvilke vaccinationer du skal have, og hvilke der anbefales.

De fleste vacciner kan gives til folk med MS uden problemer, men specielt levende vacciner som f.eks. vacciner mod gul feber kan ikke anbefales til folk med MS.

Derfor er det altid en god ide at tale med sin læge inden beslutningen om vaccination.

Rejse på forsørgelsesydelse

Hvis der er en aktiv sag i jobcentret, er det vigtigt at tjekke hos sin rådgiver i jobcentret, om det er ok at rejse. Det er nemlig sådan, at der ved flere forsørgelsesydelser er restriktioner i forhold til ferieafholdelse.

Læs mere her, hvis du ønsker at rejse og er tilkendt pension:
https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/vaerd-at-vide/f/folkepension-og-foertidspension/faelles-bestemmelser-for-folkepension-og-foertidspension/ferie-i-udlandet

Hjælp og hjælpemidler på rejsen

I forbindelse med bestilling af rejse, er det vigtigt at gøre opmærksom på, hvis du har specielle behov til din rejse. Mange hoteller er meget behjælpelige med at tilgodese og hjælpe, hvis du bare spørger. Vi anbefaler, at du giver besked om dine særlige behov i god tid inden afrejsen.

Bookes rejsen gennem et rejsebureau kan de ligeledes hjælpe, både med specielle ønsker på hotellet og evt. hjælp i lufthavnen.

Hvis du selv står for f.eks. bestilling af flybilletter, så kontakt flyselskabet, hvis du har behov for hjælp i lufthavnen, under flyrejsen, eller hvad det måtte være.

Hvis du har behov for hjælpemidler på rejsen, så er det en god ide at undersøge feriestedets indretning og tilgængelighed. På den måde kan du vurdere stedets muligheder i forhold til de hjælpemidler, som du har brug for at medbringe.

Typisk vil man kunne medbringe 2 hjælpemidler på en flyvning uden at det koster ekstra. Det er dog vigtigt, at flyveselskabet får besked om mål og vægt for hjælpemidlerne senest 48 timer inden rejsen. Tjek altid flyselskabets hjælpemiddelpolitik inden du bestiller din rejse. Hvis du rejser med en elektrisk kørestol eller el-crosser, vil du typisk blive bedt om at vise et certifikat fra kørestolsfirmaet, hvor der står, hvilke type batterier elkøretøjet bruger, og om det er godkendt til flyrejse.

Hvis du er i tvivl om, hvilke regler flyselskabet har for at medbringe hjælpemidler, så tag kontakt til det flyselskab som du overvejer at rejse med.

rejse med sclerose