Gå til hovedindhold

Discovery of biomarkers reflecting progression pathophysiology for primary progressive MS subtype by applying next generation sequencing and novel multiplex aptamer approach.

Kort fortalt

Land: Holland
Hovedforsker: Charlotte Teunissen, Ph.D.
Institution: University Hospital Vrije Universisteit-VUMC
Tildelt beløb: €74.250

Beskrivelse af projektet
Uanset om der er tale om attakvis eller primær progressiv sclerose, udvikler sygdommen sig forskelligt hos forskellige mennesker, hvilket peger på, at sygdomsudviklingen sker af forskellige årsager hos forskellige mennesker. Tidligt i sygdomsforløbet er det svært at forudsige sygdomsforløbet hos den enkelte, hvilket  gør det svært at fastsætte den optimale behandling. Holdet her vil undersøge blodprøver fra patienter med forskellige typer af sclerose for at identificere sygdomsaktivitet og potentielle biomarkører – særlige molekyler – der vil kunne adskille attakvis sclerose fra progressiv sclerose. De vil også prøve at finde måder til at skelne mellem mennesker, der har langsom og hurtig udvikling af sygdommen. Kan man identificere biomarkører, der siger noget om den underliggende sygdomsaktivitet, der er ansvarlig for en persons sygdom, vil det også være muligt at forudsige, hvordan personen reagerer på behandling og udvikle nye behandlingsformer.

Hvad betyder dette for mennesker, der lever med progressiv sclerose?
Ved hjælp af kendte biomarkører vil man i langt højere grad være i stand til at iværksætte den bedste behandling til hver enkelt person og samtidig få en ide om, hvorfor sclerose udvikler sig fra en attakvis til en progressiv form.