Gå til hovedindhold

Et nyt molekylært netværk, der bidrager til reparation af hjernelæsioner ved progressiv MS

Kort fortalt

Dette projekt beskæftiger sig med at  at undersøge en ny vej til reparation af hjernelæsioner ved progressiv MS.

Emneområde: Sygdomsmekanismer

Formål

Vi undersøger en ny vej til reparation i hjernen hos patienter med sekundær progressiv MS. På dette stadium er effektive behandlinger ikke tilgængelige, derfor er enhver potentiel molekyle eller molekylær netværk, der deltager i helingen af læsioner, vigtig. For at forstå disse molekylers rolle genererer vi en musemodel: Når vi fodrer musene med et bestemt lægemiddel, kan vi kun slå disse molekylers funktion fra i specifikke hjerneceller, mens de i andre celler fungerer normalt.

Mød forskeren

Zsolt Illes, MD, PhD, professor

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:

Jeg har arbejdet med MS-forskning og klinisk MS-pleje siden 1995. Jeg startede MS-forskning med Jacqueline Du Pre Award givet til mig af International Federation of Multiple Sclerosis Societies. Dengang var MS en frygtelig sygdom med kun interferon-beta i horisonten. Jeg er taknemmelig for, at jeg kunne se og endda deltage i udviklingen af nye behandlinger gennem de sidste 25 år og se forandringen af sygdom på grund af højeffektive behandlinger. Men sekundær og primær progression er stadig en udfordring. Lignende mekanismer kan også fungere lige fra starten af sygdommen, så forståelse af molekylære netværker, der deltager i progression, kan i sidste ende være vigtig for alle former for MS.

Zsolt Illes

MD, PhD, professor

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

I vores projekt, genererer vi specielle gensplejsede mus, som er meget dyrt. Vi vil undersøge, hvordan fraværet af specifikke molekyler i specifikke hjerneceller påvirker reparationen i hjernen, og de eksperimentelle metoder er også meget dyre. Til denne forskning har vi opnået bevillinger fra flere kilder, og bevillingen fra Scleroseforeningen bidrager væsentligt til dette omfattende forsøgsarbejde.

Zsolt Illes

MD, PhD, professor