Gå til hovedindhold

Fysiologiske effekter af træning ved MS

Kort fortalt

På denne side kan du læse om ny forskning præsenteret på RIMS omhandlende trænings effekt hos mennesker med sclerose. 

Mennesker med MS har ofte en relativt stillesiddende livsstil, og den manglende aktivitet medfører dårlig kondition, tab af muskelstyrke mm. Tidligere mente man, at træning kunne skade MS-patienter, og at de skulle spare energien til dagligdagsaktiviteter. Nu ved man, at træning har en gavnlig effekt på forskellige MS-symptomer og øger den helbredsrelaterede livskvalitet.

Hvordan træning påvirker kroppen hos mennesker med MS, beskrives i afsnittene nedenfor. 

Centralnervesystemet (CNS):

Træning forbedrer en række af de strukturer og funktioner af CNS, som er forandrede hos mennesker med MS, og som har betydning for sygdommens udvikling og sværhedsgrad. Træning forbedrer også hukommelsen.

Noget tyder på, at træning også har en gavnlig effekt på koncentrationen et protein (BDNF), der beskytter eksisterende nerveceller, øger funktionen af disse og stimulerer dannelsen af nye nerveceller og deres indbyrdes forbindelser.

Immunsystemet:

Træning reducerer dannelsen af nogle af de inflammatoriske stoffer, der er involveret i nedbrydningen af myelinskederne og forbedrer immun-regulationen.

Muskler og skelet:

Sygdommen medfører nedsat muskelstyrke og muskelmasse, men træning kan øge begge dele. Som en følge af MS bliver musklerne hurtigere trætte, men træning nedsætter denne muskeltræthed og forbedrer muskelfibrenes karakteristika. Træning giver desuden bedre balance og øger gang-distance og gang-hastighed.

Mennesker med MS har normalt nedsat knogletæthed og øget risiko for osteoporose/knoglebrud, men træning øger styrken af skelettet og knogletætheden.

Hjerte og lunger:

Mennesker med MS har en større risiko for at udvikle hjertesygdomme, og nogle har desuden påvirket lungefunktion. Det er endnu uvist, om træning kan nedsætte den øgede risiko for hjerte-kar-sygdom, ligesom det er uvist om lungefunktionen påvirkes af træning. Der er i det hele taget kun udført få studier af trænings effekt på hjerte-kar-sygdom hos mennesker med MS. Dog er det vist, at træning øger styrken af respirationsmusklerne hos mennesker med MS, hvilket øger deres iltoptagelse.

Andre symptomer:

Træning øger glukose-tolerancen, nedsætter selvrapporteret fatigue og giver bedre mental sundhed.

Co-morbiditeter:

Samlet set nedsættes risikoen for co-morbiditet hos mennesker med MS hvis de træner regelmæssigt. Det er dog altid vigtigt, at træning tilpasses den enkelte i samråd med en fagperson.