Gå til hovedindhold

Fysisk træning som supplerende behandlingsstrategi tidligt i sygdomsforløbet med Multipel sklerose

Kort fortalt

Studiet undersøger effekten af konditionstræning hos mennesker med sclerose. Andre studier har tidligere undersøgt denne effekt, men dette studier adskiller sig ved at have et særligt fokus på effekten af træning tidligt i sygdomsforløbet.

Projektets emneområde: Behandling og diagnostik.

Morten fortæller om projektet

Morten

Efter endnu et år fortæller Morten om, hvad der er sket siden sidst

Morten

Formål

Fysisk træning er en lovende behandlingsform med positive effekter på en række symptomer, og derudover har den nyeste forskning indikeret, at træning også kan have direkte sygdomsmodificerende effekter. Medicinske studier har vist, at der er et ”vindue” tidligt i sygdomsforløbet, hvor effekten af behandling er særdeles effektiv. Det er endnu ikke undersøgt hvorvidt dette også gælder for de positive effekter af træning. Dette forskningsprojekt har derfor til formål at undersøge effekterne af fysisk aktivitet og træning tidligt i sygdomsforløbet. Hypotesen er, at fysisk træning, som supplement til standard behandling, kan reducere sygdommens aktivitet yderligere.

 

Mød forskeren 

Ph.d. studerende Morten Riemenschneider

PhD studernde Morten Riemenschneider

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

På Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet ved vi rigtig meget om kroppen og effekterne af træning. Her er vi en forskningsgruppe, der helt specifikt, arbejder med effekterne af forskellige former for træning for personer med neurologiske sygdomme. Ganske enkelt fordi vi er overbeviste om, at de positive effekter af træning kan hjælpe personer med sklerose.
Det er meget motiverende høre historier fra nogle af de forsøgspersoner vi har haft inde til tidligere forskningsprojekter omkring træning og sklerose, om hvordan træning har hjulpet dem med konkrete symptomer og deres sygdom – og det giver os naturligvis kun endnu mere lyst til at blive endnu klogere på hvordan træning kan hjælpe folk med sklerose.

Morten Riemenschneider

PhD studernde

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Forskningsmidler er altid afgørende for at et forskningsprojekt kan komme til at køre, og derfor sætter vi naturligvis meget stor pris på alle de midler vi modtager – men midler fra lige præcis Scleroseforeningen er vi måske endda særligt glade for, da det ovenikøbet er et rigtig godt ”stempel” at få til projektet. Samtidig giver det en unik mulighed for hele tiden at være i øjenhøjde og udbrede den viden vi generer med dem det er vigtigst for – medlemmerne af Scleroseforeningen.

Morten Riemenschneider

PhD studernde

Kort rapport

Publiceringer

Is there an overlooked ’window of opportunity’ in MS exercise therapy? Perspectives for early MS rehabilitation.

Study protocol: randomised controlled trial evaluating exercise therapy as a supplemental treatment strategy in early multiple sclerosis: the Early Multiple Sclerosis Exercise Study (EMSES)

Investigating the potential disease-modifying and neuroprotective efficacy of exercise therapy early in the disease course of multiple sclerosis: The Early Multiple Sclerosis Exercise Study (EMSES)