Gen-miljø interaktioner og behandlingsrespons ved Multipel Sklerose
Her kan du læse om projektet, som beskæftiger sig med betydning af gener og miljøfaktorer ved multipel sklerose. En større indsigt i deres samspil vil føre til en bedre forståelse af sygdommen og udvikling af ny personlig medicin.
Formål
Formålet med aktuelle nationale og internationale projekter er at undersøge betydning af gener og miljøfaktorer ved multipel sklerose, herunder tarm-hjerneaksen. I andre studier undersøges forbruget af cannabis, effekt og bivirkninger ved ”medicinsk cannabis” og det såkaldte endocannabinoide system, som synes at virke beskyttende på nervesystemet. En større indsigt i genetiske og miljømæssige faktorer og deres samspil vil føre til en bedre forståelse af sygdommen og udvikling af ny personlig medicin.
Mød forskeren
Annette Bang Oturai, Overlæge, seniorforsker

Beskriv hvad der driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning:
Som neurolog ved jeg hvor fortvivlede patienterne bliver, når de får diagnosen MS. En kronisk lidelse med et uforudsigeligt forløb, som oftest rammer unge i en fase af livet, hvor arbejde og familieliv er i opstartsfasen. Jeg startede i MS klinikken i 1994, hvor vi ikke kunne tilbyde forebyggende behandling. Takket været intensiv forskning kan vi i dag tilbyde mange forskellige effektive præparater med heraf væsentlig forbedring af prognosen. Årsagen til MS er dog fortsat ukendt, ligesom vi ikke kan forudsige prognosen og behandlingsresponset for den enkelte. Derfor er forskning i MS fortsat utrolig vigtig.
Annette Bang Oturai
Overlæge, seniorforsker
Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?
Uden økonomisk støtte er der ingen forskning. Støtten fra Scleroseforeningen til Ph.d.-forløb og delestilling har givet min forskningsgruppe uvurderlige muligheder til at fordybe os i langsigtede omfattende projekter også involverende store internationale samarbejdspartnere.
Annette Bang Oturai
Overlæge, seniorforsker
Kort rapport
- Gene-environment interactions and treatment response in MS .pdf Lægmandsrapport 2020