Hvad er naturmedicin og kosttilskud?
Der findes forskellige krav til blandt andet dokumentationen af effekt afhængig af om et produkt er naturmedicin eller kosttilskud. Herunder kan du læse mere om forskellige typer af naturmedicin og kosttilskud.
-
Naturmedicin
Naturmedicin anvendes som en samlet betegnelse for de fire produktkategorier naturlægemidler, stærke vitamin- og mineralprodukter, homøopatiske lægemidler og traditionelle plantelægemidler. Fælles for al naturmedicin er, at det skal godkendes af den danske Lægemiddelstyrelse, før det må sælges og importeres på det danske marked.
-
Naturlægemidler
Naturlægemidler er i lovgivningen defineret ved ”lægemidler, hvis aktive indholdsstoffer udelukkende er naturligt forekommende stoffer i koncentrationer, der ikke er væsentligt større end dem, hvori de forekommer i naturen”.
Lægemiddelstyrelsen stiller ved godkendelse krav til fremstilling, kvalitet, sikkerhed og virkning af naturlægemidler. Da naturlægemidler er frihandelslægemidler, kan de i Danmark kun godkendes til behandling af ”lettere symptomer”. Eksempler på naturlægemidler, mennesker med sclerose bruger, er Bio-Qinon Q10 og Husk.
-
Stærke vitaminer og mineraler
Stærke vitaminer eller mineraler er produkter, hvis aktive stof udelukkende er det pågældende vitamin eller mineral, og hvor koncentrationen overstiger det normale daglige behov hos voksne mennesker.
Lægemiddelstyrelsen stiller ved godkendelsen af stærke vitaminer og mineraler krav til fremstilling, kvalitet, sikkerhed og virkning. Derudover kan stærke vitaminer og mineraler kun godkendes til at forebygge eller behandle mangeltilstande.
-
Homøopatiske lægemidler
Homøopatiske lægemidler er lægemidler, der er fremstillet ved i ekstrem grad at fortynde naturligt forekommende råstoffer.
Homøopatiske lægemidler bygger på teorien om, at stoffer i stærkt fortyndet form kan behandle samme symptomer som de symptomer, stoffet vil give, hvis det blev indtaget af en rask person i normaldosis.
I Danmark godkendes homøopatiske lægemidler ikke med angivelse af en forebyggende eller behandlende virkning, og må derfor heller ikke sælges med dette formål. Eksempler på homøopatiske lægemidler, mennesker med sclerose bruger, er magnesium phos og echinacea (purpursolhat).
-
Traditionelle plantelægemidler
Traditionelle plantelægemidler er produkter, som er godkendt af Lægemiddelstyrelsen på baggrund af erfaring med anvendelse af produktet til medicinsk brug i mindst 30 år, heraf mindst 15 år i et EU-land.
Lægemiddelstyrelsens godkendelse bygger på krav til fremstilling, kvalitet og sikkerhed, samt til den traditionelle anvendelse. Hvis virkningen af et lægemiddel udelukkende er afdækket gennem traditionel brug af planten, vil det fremgå af emballagen på produktet, at det er et traditionelt lægemiddel. Eksempel på et traditionelt plantelægemiddel er Pascoflair, der blandt andet sælges til at lindre søvnbesvær. -
Kosttilskud
I modsætning til naturmedicin, som skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen, er kosttilskud kontrolleret af Fødevarestyrelsen, og skal overholde fødevarelovgivningen samt kosttilskudsbekendtgørelsen for at kunne sælges i Denmark.
Kosttilskud kan blandt andet bruges som supplement til den daglige kost, men kan også anvendes til at forbedre hud, hår og negle, give en bedre hukommelse, styrke immunsystemet eller modvirke træthed.
Kosttilskud må imidlertid ikke sælges med det formål, at det helbreder sygdomme. Eksempler på kosttilskud, mennesker med sclerose bruger, er ginkgo biloba samt vitamin- og mineralprodukter. -
Udenlandske produkter
Ved køb af kosttilskud udenfor Denmark, opfordrer Fødevarestyrelsen forbrugere til at være forsigtige, da der ingen sikkerhed er for, at produktet indeholder de ingredienser, der oplyses i forbindelse med salg.
Lidt over 3% af alle med sclerose anvender i dag naturmedicin og/eller kosttilskud købt uden for Denmark. Udenlandske produkter anvendt af mennesker med sclerose er primært cannabisprodukter.