Gå til hovedindhold

Hvordan man bruger forøget sensorisk feedback (spasticitet) til at facilitere gang hos spastiske patienter

Kort fortalt

Projektansvarlig: Jens Bo Nielsen, Professor
Sted: Institut for Idræt/Institut for Neurovidenskab, Københavns universitet
Støttebeløb: 283.00 kr.
Forskningsprojektets slutdato: 31. dec. 2012

Formål 

Vi ønsker med projektet at undersøge hvordan sensorisk feedback fra anklens plantarflexorere kan udnyttes til at forbedre gangfunktionen hos MS patienter med spasticitet.

 

Kort beskrivelse af projektet

Nyere forskning har vist at spasticitet ofte ikke er et funktionelt problem og at antispastisk behandling kan have negative funktionelle konsekvenser. Tværtimod er det muligt at den forøgede sensoriske aktivitet der er grundlæggende for spasticiteten kan udnyttes i genoptræningsøjemed. Det er formålet med dette projekt at undersøge dette. I det første projekt vil vi undersøge om den positive feedback der kommer fra anklens muskler sålænge det støttende ben har kontakt med underlaget kan udnyttes til at styrke gangfunktionen hos MS patienter med spasticitet. Resultaterne fra undersøgelserne forventes at have betydning for en ændring fra eksisterende genoptræning der fokuserer på antispastisk behandling til en terapi der istedet fokuserer på funktionel styrkelse gennem udnyttelse af den muskelaktivering som spasticiteten bidrager til.

Kort rapport

Links til publicerede artikler

Sensory feedback to ankle plantar flexors is not exaggerated during gait in spastic hemiplegic children with cerebral palsy

Gait training reduces ankle joint stiffness and facilitates heel strike in children with Cerebral Palsy