Gå til hovedindhold
TemaKognitive problemerSe hele temaet

Kognitive problemer – fortalt af mennesker med sclerose

Kort fortalt

Problemer med at finde ordene, overskue hverdagen, koncentrere sig, huske navne og aftaler og svært ved at være sammen med mange på én gang. Det er bare nogle af de eksempler, vores tråd på Facebook flød over med, da vi i spurgte: ”Hvilke kognitive udfordringer oplever du, og hvad betyder de for din hverdag?” Her kan du læse nogle af de svar, vi modtog. 

Mine kognitive problemer hænger sammen med træthed. Hvis jeg er godt i gang med noget og glemmer at hvile, laver jeg fejl, som jeg aldrig ville have gjort tidligere. I de tilfælde har jeg også meget svært ved at formulere mig. I alle tilfælde undgår jeg helst diskussioner, for jeg kan ikke holde fokus i længere tid ad gangen.

Kvinde, uoplyst alder og diagnosetidspunkt

Har dagligt brug for struktur og arbejder bedst med kendte opgaver. Arbejder langsomt. Bedst i rolige omgivelser. Trættes hurtigt ved nye opgaver, når jeg føler mig presset, når jeg mister overblikket og så videre. Jeg har nedsat korttidshukommelse, ’stresses’ let, har dårligt overblik og overskud og kan absolut ikke multitaske længere. Jeg har dog meget lyst til også at fortælle, at jeg har det godt nu. Jeg er godt på vej til at lære ’mit nye jeg’ at kende og acceptere det ... (tror jeg nok..) :-)

Kvinde, diagnosticeret i 2017

Har altid kørt i højt gear som dagtilbudsleder og pædagog. Nu er to timer dagligt rigeligt. Har svært ved at overskue simple opgaver. Der er hele tiden uro og ’mudren’ oppe i hjernen. Bliver træt hurtigt. Har altid været en læsehest, men oplever, at bogstaverne hopper rundt, når jeg har læst et stykke tid. Og synet fejler ikke noget :-) Ved arrangementer, hvor der skal tænkes logistik, besøg, indkøb, gæster, fødselsdage, giver jeg op halvvejs eller starter måneder før med at skrive lister. Min hørelse er ramt eller måske nærmere evnen til at sortere i lyde. Mine børn og mand har vænnet sig til, at jeg ikke hører alt, fordi en samtale kan drukne i andre lyde. Med hensyn til kognitiv træning holder jeg fast i at løse krydsord, at spille Ordguf på mobilen, lægge puslespil på mobilen, synger dagligt (hver med sit næb) og prøver at lære spansk på appen Duolingo.

Kvinde, 43 år, diagnosticeret for 3 år siden

Overskuddet er ikke, hvad det har været rent kognitivt, jeg orker ikke for mange mennesker, bryllup/konfirmation/ barnedåb kan være ganske uoverskueligt og klares bedst på Modiodal, som synes at give sindet lidt mere overskud ... Lyde er svært irriterende, gøen, smasken, tikken fra uret, emhætten og overboens konstante lyde. Jeg mister hurtigere overblikket, og det at glemme indkøbssedlen hjemme kan gøre hverdagen besværlig ... Jeg er blevet bedre til at skrive i kalenderen, sætte alarmer og skrive små gule sedler til mig selv.

Kvinde, 35 år, diagnose i 2001

Jeg husker som en si, det er primært praktiske ting i dagligdagen og på arbejdet, jeg glemmer. Men jeg løser det rimelig fornuftigt med lister og struktur.

Kvinde, 26 år, nydiagnosticeret

Manglende overblik, kan ikke overskue for mange mennesker og for megen snak i et lokale, kan glemme mundtlige beskeder, misforstår det, folk siger (hører én ting og hjernen opfatter noget andet). Jeg bruger kalender fysisk og i mobilen til at holde styr på opgaver og gøremål. Efter råd fra neuropsykolog laver jeg krydsord, sudoku og kabaler på pc, det hjælper mig plus det kun at lave en ting ad gangen/om dagen. For megen uro forværrer den kognitive funktion. Struktur i hverdagen er alfa og omega.

Kvinde, diagnose i 2005

Jeg kan vide, lige præcis hvad jeg vil sige, og så midt i sætningen kan jeg pludselig ikke huske, hvad det ord er, som jeg egentlig skulle bruge. Det er yderst pinligt, og man virker totalt åndssvag, især på folk, man ikke kender.

Kvinde, 62 år, diagnose i 1998

Havde verdens bedste hukommelse før diagnosen. Nu er hukommelsen væk. Og ligeså overblikket. Jeg kan ikke multitaske. Nogle dage kan jeg knap overskue at samtale, mens jeg for eksempel skal passe maden på stegepanden og sovsen i gryden + det i ovnen. Jeg glemmer ansigter og navne. Jeg forstår ikke at koble dem sammen. Til tider er overblikket så meget væk, at meningen/budskabet i en simpel sætning er en by i Rusland for mig. Jeg har svært ved at huske aftaler. Jeg kan ikke klare for mange mennesker på én gang. Hvis der er mange lyde eller mennesker, der taler, bliver lyden til en ‘summen’. Og det er noget så anstrengende at gentage, at man ikke hørte, hvad der blev sagt! Er meget træt, bliver nødt til at hvile 1 x dagligt. Er tilhænger af lister, når jeg husker at skrive dem ... :-)

Kvinde, 39 år, diagnose i 2005

Jeg glemmer alting, derfor hjælper sådan noget som kalendere og mobil mig ikke, da jeg glemmer dem også. Jeg glemmer at lade telefonen, glemmer, hvor jeg har lagt den, glemmer, at den er på lydløs, og så videre. Det påvirker mine tanker, der nogle gange ryger helt ad helvede til.

Mand, 43 år

Jeg har en ugentlig hjemmevejleder, for når jeg får en ikkeokay ting i min postkasse, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, men min hjemmevejleder har sagt, at jeg så bare skal skrive en mail til hende, hun er guld … Jeg havde ikke styr på min økonomi, men det fik hun ordnet, sådan at jeg kunne finde ud af det.

Mand, ikke oplyst alder og diagnosetidspunkt