Gå til hovedindhold

Molekylære signaturer i hjernelæsioners evolution og skæbne hos progressiv MS patienter

Kort fortalt

Dette forskningsprojekt beskæftiger sig med hjernelæsioner ved progressiv sclerose. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan dette projekt påsigt kan bidrage med mere præcis diagnosticering samt bedre behandling til progressive.  

Projektets emneområde: Sygdomsmekanismer

Forsker Zsolt Illes fortæller om projektets formål og betydning for mennesker med sclerose

Zsolt illes fortæller

Zsolt Illes giver en opdatering på projektet 

zsolt

Formål

Vi undersøger molekyler fra forskellige typer hjernelæsioner (akutte, kronisk aktive, inaktive og reparerende) fra progressive MS-patienter for bedre at forstå mekanismerne bag læsionsudvikling. Vi vil identificere de molekyler, som er ansvarlige for heling med henblik på behandling af patienter med multiple sklerose (MS). Vores mål er at nå frem til de afgørende data i dysfunktionen af en sygdomsramt menneskehjerne og afsløre nye væsentlige molekyler for behandling. I dag er behandling af den progressive MS (SPMS) ineffektiv. Ved hjælp af de nyeste metoder undersøger vi menneskevæv, som kun få har adgang til. Det gør vores studie banebrydende og fører os et skridt nærmere valide svar på gåden om SPMS.
For nylig har vi fundet specifikt RNA i hjernen hos patienter med SPMS, og ved at kombinere hundredvis af disse gener, fandt vi signaturer, der kan have betydning for heling. Samtidig observerede vi, at astrocytcellerne har et forskelligt RNA-mønster i heling vs kronisk skadende læsioner.

Mød forskeren 

Ph.d. Maria Louise Elkjær

 

Ph.d. Maria Louise Elkjær

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

Jeg synes, det er trist, at MS kan ramme i en ung alder, samtidig med at sygdommen er så uforudsigelig for den enkelte patient. Jeg finder det mystisk, hvorfor der er så mange i Danmark, der får MS sammenlignet med sygdomsramte i fx Sydeuropa. Værre er, at i den progressive fase, er der ikke effektive behandlingsmuligheder. Derfor synes jeg, det er ekstremt vigtigt at finde ud af, hvad der sker helt ned på molekylært niveau. Jeg finder hjernen ekstremt spændende og er enormt nysgerrig efter at forstå den bedre. Jeg oplever stor glæde og tilfredshed, når vores gruppe eller forskningsgrupper rundt i verden når frem til resultater, der kan føre os en lille smule nærmere behandling for progressiv MS.

Maria Louise Elkjær

Ph.d.

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Det har afgørende betydning for vores projekt at modtage finansiel støtte. De teknikker, som vi bruger til at identificere alle molekylerne i de forskellige læsionstyper, er meget dyre. Det er nye sensitive og specifikke teknikker og teknologier, som gør det muligt at få flest mulige data. Uden dem ville vi aldrig have mulighed for identificere de molekyler, der kan være ansvarlige for heling og skade samt de biomarkører, der har potentiale til at give os informationer om prognosen.

Maria Louise Elkjær

Ph.d.

Kort rapport

Links til publicerede artikler

To artikler er på nuværende tidspunkt ved at blive publiceret.