Gå til hovedindhold

MS genetic and environmental factors for severity/progression through studies of complications including spasticity, pain, depression,urogenital complications, sick leave/pension/income using Swedish registries for comparisons/interaction analysis

Kort fortalt

Land: Sverige
Hovedforsker: Tomas Olsson, M.D., F.R.C.P.(C), Ph.D.
Institution: Karolinska Institute
Tildelt beløb: €74.250

Beskrivelse af projektet
Sclerose er uforudsigeligt, og dette hold arbejder for at ændre det. De undersøger risikogener og livsstils-/miljømæssige faktorer, som for eksempel rygning og tidligere infektioner, og deres potentielle sammenhæng ved hjælp af en stor, national, svensk database. Gennem ti år har de indsamlet blodprøver fra 8.000 personer med sclerose og 6.500 matchende kontrolpersoner uden sclerose for at indsamle data om sygdomsudvikling. Genetiske oplysninger og de væsentligste livsstils-/miljømæssige faktorer vil blive undersøgt i forhold til om de har en sammenhæng med sclerosekomplikationer som for eksempel spasticitet og udviklingen af sclerose. Holdet håber på atfinde gener og livsstilsfaktorer, der er relateret til sclerosens udvikling og patienternes livskvalitet.

Hvad betyder dette for mennesker, der lever med progressiv sclerose?
Denne undersøgelse kan bane vejen for nye behandlingsstrategier og hjælpe med at definere livsstils- og miljømæssige faktorer, der kan give et fingerpeg om, hvordan man kan forhindre eller stoppe sclerose.