Gå til hovedindhold

MS Self-tracking: Kom godt i gang

Kort fortalt

Her kan du få hjælp og vejledning til at komme godt i gang med at bruge Monsenso app'en og Fitbit uret.

Hvad kan jeg bruge app'en til?

App'en er et værktøj, som skal hjælpe dig med at få overblik over dine sclerosesymptomer og andre mål for hvordan du har det, samt dit aktivitetsniveau. Måske kan du få øje på mønstre, som kan give dig et praj om forhold, du kan forsøge at ændre i din hverdag for at få det bedre? Det kan også være, du kan bruge app'en til at give dig overblik over din situation i forbindelse med en samtale med en læge eller anden sundhedsperson? Mulighederne er mange, og du kan bruge app'en præcis som du ønsker.

Med dette projekt skal vi undersøge, hvad du og andre kan få ud af at bruge app'en til self-tracking i hverdagen.

Nedenfor kan du se et par eksempler på hvordan du kan få visualiseret dit data i app'en.

Til venstre ses en visualisering af udviklingen over to uger i søvnscore (lyseblå) og spasticitet (orange). Til højre ses en visualisering af udvikling i søvnscore (lyseblå), antal daglige skridt (gul) og stress-niveau (mørkeblå). Disse er blot tænkte eksempler. Det er helt op til dig hvilke faktorer, du vil sammenligne i app'en.

Find vejledninger her

Nedenfor kan du åbne vejledning til Monsenso app'en, oversigt over spørgsmål i Monsenso app'en, samt vejledning til Fitbit og Fitbit app.

    Ofte stillede spørgsmål

  • Hvornår på dagen skal jeg udfylde selvevalueringen?

    Du skal udfylde selvevalueringen hver aften umiddelbart inden du går i seng. På denne måde reflekterer selvevalueringen hele dagen, der er gået.

  • Hvor ofte skal jeg udfylde selvevalueringen?

    For at du kan få mest muligt ud af app'en, skal du udfylde selvevalueringen hver dag, eller så ofte som muligt.

  • Hvor mange spørgsmål skal jeg svare på?

    Dette er helt op til dig, dit behov, og hvor meget du kan overskue. Der er ingen nedre eller øvre grænse for hvor mange spørgsmål, det er relevant at svare på. Du kan også starte med få spørgsmål og vælge flere til efterhånden som du vænner dig til at registrere. Eller omvendt kan du vælge alle de spørgsmål til, som kunne være relevante, og så efterhånden vælge dem fra, som du opdager, ikke giver mening for dig.

  • Hvorfor er der et spørgsmål om udendørstemperaturen?

    Mange mennesker med sclerose oplever, at temperaturen har en stor betydning for deres velbefindende. Ved at registrere udendørstemperaturen samtidig med forskellige symptomer eller andre tilstande, kan man muligvis finde mønstre i fx hvor store temperatursvingninger, der skal til, for at man får det værre eller bedre.

  • Hvorfor kan søvn og aktivitet både måles med Fitbit uret og være selvrapporterede?

    Det kan være interessant at se, om det, som Fitbit uret måler, stemmer overens med dine egne oplevelser. Derfor er der i app'en både mulighed for at registrere hvad Fitbit måler, samtidig med at man kan give sin egen vurdering.

  • Hvor længe kan jeg bruge app'en?

    Som deltager i projektet forventes det, at du afprøver app'en i seks uger, dvs. frem til søndag d 14. november. Hvis du ønsker at fortsætte med at bruge app'en efter afprøvningsperioden, kan du gøre dette frem til årets udgang.

  • Hvorfor skal jeg bruge Fitbit Charge 4 hvis jeg har et andet aktivitetsur i forvejen?

    Forskellige aktivitetsure måler på forskellige måder. Vi vil i dette projekt gerne have, at deltagerne har en så ensartet oplevelse med at bruge app'en som muligt. Derudover vil vi gerne sikre, at de data, der bliver samlet ind via app'en, er sammenlignelige og af samme kvalitet og validitet på tværs af deltagere. Derfor beder vi alle deltagere om at bruge Fitbit'en i afprøvningsperioden.

  • Hvad sker der hvis jeg glemmer at udfylde selvevalueringen?

    Hvis der er dage, hvor selvevalueringen ikke udfyldes, så kan data for disse dage ikke vises i visualiseringsmodulet, og de grafer, du får vist, vil derfor være mangelfulde. Dette kan have større eller mindre betydning, alt efter hvor mange "huller" der er, hvor lang en periode, du tracker over, og om der er en bestemt årsag til, at du har sprunget en dag over. Som udgangspunkt er det bedst at udfylde selvevalueringen dagligt.

    Hvis du har været nødt til at springe en dag over, er der mulighed at udfylde selvevalueringen for den missede dag op til to dage efter. Du får dog mere præcise data hvis du udfylder samme dag, så vi vil anbefale at gøre dette så vidt muligt.

Brug for hjælp?

Du kan kontakte os alle hverdage mellem 9.00 og 16.00 på tlf 24 99 05 20

Eller send os en mail på tracking@scleroseforeningen.dk