Gå til hovedindhold

Multipel sclerose hos børn

Kort fortalt

Sclerose hos børn kan give svære kognitive og fysiske handicap da sygdommen hos børn skader en endnu ikke færsigudviklet hjerne. Derfor er det væsenligt at sygdommen diagnosticeres hurtigst muligt. Læs mere om forskningsprojektet, der undersøger multiple sclerose hos børn, nedenfor.

Projektets emneområde: Behandling og diagnostik.

Phd studerende Magnus Boesen fortæller om projektet, dets resultater samt, hvordan projektet kommer til gavn for mennesker med sclerose.

Boesen fortæller

Magnus giver en opdatering siden sidste år

magnus

Formål

Vi ønsker at undersøge, om der diagnosticeres for få børn med MS i Danmark. Desuden vil vi undersøge, om infektioner i barndommen medfører en øget risiko for MS. Derudover vil vi undersøge, om to biomarkører (chitinase 3-like 1 og neurofilament light chain) kan hjælpe med at diagnosticere MS tidligere.

Studierne er klinisk relevante, fordi både et præcist estimat af sygdomsforekomsten af MS hos børn og en evaluering af diagnostisk er vigtigt for at sikre en tidlig diagnose og dermed behandling. De to biomarkører kan muligvis hjælpe til at stille diagnosen tidligere.

Phd studerende Magnus Boesen

Hvad driver dig personligt i dit arbejde med MS-forskning?

Jeg er fascineret af, hvordan vi opnår ny og evidensbaseret viden, og så vil jeg gerne være med til at kortlægge området "MS hos børn". Derudover har vi i kraft af de valide danske registre (f.eks. Det Danske Scleroseregister) mulighed for at undersøge forskningsområder i Danmark, som man ikke kan undersøge i andre lande.

Phd studerende Magnus Boesen

Hvilken betydning har det for din forskning at projektet har modtaget midler fra Scleroseforeningen?

Mit forskningsprojekt ville ikke have kunnet lade sig gøre uden støtte fra Scleroseforeningen.

Phd studerende Magnus Boesen

Kort rapport

Links til publikationer

Psychiatric morbidity develops after onset of pediatric multiple sclerosis: A Danish nationwide population-based study

Pediatric acquired demyelinating syndromes: a nationwide validation study of the Danish National Patient Register

Infections seem to be more frequent before onset of pediatric multiple sclerosis: A Danish nationwide nested case-control study.

Implications of the International Paediatric Multiple Sclerosis Study Group consensus criteria for paediatric acute disseminated encephalomyelitis: a nationwide validation study.

Increased cerebrospinal fluid chitinase 3-like 1 and neurofilament light chain in pediatric acquired demyelinating syndromes