Gå til hovedindhold

Ændret personlighed som følge af MS

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål om et emne, som virkelig påvirker mig som pårørende rigtigt meget. Min kæreste er meget hårdt ramt i pandelapperne, og har ud over kognitive problemer en tendens til ændring af personligheden, især når han er træt, hvad han let bliver. Fra at være det mest forstående og empatiske menneske, jeg kender, kan han pludselig opføre sig egoistisk og dybt sårende. Til andre tider svigter realitetssansen, og han gør ting, han normalt godt ved, han ikke magter. Er jeg vidende om en sådan situation og prøver at tale ham fra, hvad det nu er, han vil gøre, skal jeg virkelig tale med store bogstaver for at få ham tilbage til sit gamle jeg. Når han er udhvilet, så er han godt klar over disse sving i personligheden, og han har bedt mig fortælle, hver gang jeg oplever det. Han bliver så ked af, at han har såret mig eller har opført sig egoistisk i forhold til andre, og han undskylder altid over for mig og andre, hvis han kan få fat i dem.

Der er gennem de sidste år opstået en "ny personlighed" hos min kæreste. Han svinger mellem at være ekstra gavmild og love mig forskellige ting endda dyre ting, men pludselig måske flere dage senere, beskylder han mig for at snyde ham og narre penge fra ham - han er virkelig dybt krænket. Han har også beskyldt mig for at stjæle fra ham. Det er virkelig svært at blive udsat for hans dybtfølte vrede. Prøver jeg at snakke med ham om dette på et senere tidspunkt, holder han fast i sit og undskylder sig med, at jeg må have hørt forkert. Er der her tale om en personlighedsændring på lige fod med, når han totalt mister empatien? Måske vil det blive lettere for mig at håndtere, hvis jeg ved, at det skyldes han sygdom. Når han er sig selv elsker jeg ham jo dybt.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang