Gå til hovedindhold

Ændret personlighed/væremåde

Spørgsmål
Min mor blev diagnosticeret med MS for over 15 år siden, og er udadtil ikke synligt mærket af sygdommen forstået på den måde at hun klarer sig helt uden hjælpemidler og kan gå og løbe forholdsvis ubesværet. Hun lider dog under en del kognitive symptomer som træthed og humørsvingninger.

Jeg har inden for de seneste par år også mærket, at jeg har fået en anderledes mor. Hun er præcis så kærlig, som hun altid har været, men af og til formår hun alligevel ikke rigtig "at være der" for mig, min bror og andre, fordi hun næsten kun kan tale om sig selv, og fordi hun ikke altid forstår sammenhængen eller pointerne i de historier, man fortæller hende. 

Jeg tager mig selv i at holde tilbage med at fortælle mange ting, da jeg kan mærke, at det af og til er en ubehagelig situation at sætte hende i, når hun ikke forstår meningen i det der bliver fortalt. Jeg kan også blive meget pinlig på hendes vegne, fordi hun ikke altid har så meget situationsfornemmelse eller føling i selskab med andre.

Det er meget tabubelagt for mig overhovedet at nævne de her ting, da det føles så egoistisk at tale om mine behov. Hvordan må min mor ikke have det. Ikke desto mindre fylder det meget hos mig - på trods af at jeg er voksen - at min mor har ændret sig så meget.

Mit spørgsmål er om sclerose kan påvirke hjernen på en sådan måde, at man ændrer sig, mister situationsfornemmelse og har sværere ved at opfatte og forstå ret basale ting?
Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang