Gå til hovedindhold

Ændring i afføringsmønster

Spørgsmål

Har haft træg afføring i flere år. Fik pludselig diarré - der kom uden forvarsel. Har kontaktet lægen og fået taget blodprøve, der var ok, men viste lidt lavt indhold af kalium, hvilken betydning har det? Efter ca. 14 dage kommer afføringen vist kaldet passivt, er det mon pga sclerosen? Den var som nævnt træg/hård hver 3. dag tidligere - og nu løs.

Svar

Der er mange faktorer der kan påvirke konsistensen af afføringen fra træg/hård til mere løs/diarré. Øget væskeindtagelse, anden kost som f.eks. er for fiberrig, mange kulhydrater eller for krydret mad, øget indtag af koffein eller produkter med kunstig sødemiddel. Så hvis der er sket ændringer i dette indtag, kan det måske være forklaringen. Lidt lavere end normalt indhold af kalium i blodet giver som regel ingen symptomer, og hvis manglende kalium i blodet skulle give nogle symptomer fra tarmsystemet, så er det i form af forstoppelse.

Men det kan faktisk godt være, at det er din velkendte forstoppelse, som er tiltaget i forhold til tidligere, der giver dig det du beskriver som diarré. Ja det kan lyde mærkeligt, at man er forstoppet og har diarré på samme tid. Men det er nu meget almindeligt, og det hedder forstoppelsesdiarré. Det er fordi det kun er væske og kerner og små knolde som kan passere forbi det sted i tarmen man er forstoppet. Så hvis det ikke er helt vandtyndt som ved f.eks. ”turist-mave” så må du endelig ikke stoppe med at indtage afføringsmidler eller kosttilskud som afhjælper forstoppelse, hvis du er vant til det. Fortsæt endelig og øg måske mængden nogle dage til du kommer af med noget mere fast afføring.

En anden forklaring kan selvfølgelig også være, at din MS ”har sat sig” på nogle af de nervebaner, som skal styre tarmenes bevægelser, det man kalder peristaltikken, så din fordøjelse nu kører i hurtigere tempo. Måske du og din neurolog/læge ved om der har været ny aktivitet i din MS i forhold til tarmsystemet.

Jeg synes, du skal fortsætte kontakten med din egen læge/neurolog og/eller en kontinenssygeplejerske i kommunen, så du både kan få klarhed over årsagen, men også hjælp til at håndtere problematikken. Måske du også har brug for nogle nye eller andre hjælpemidler i forhold til denne problematik. Det vil kommunens hjemmesygeplejerske kunne hjælpe dig med.