Afføringsinkontinens og evt. tarmskylning
Jeg henvender mig på min mands vegne, for at hjælpe ham til muligheden for en forbedret livskvalitet - det er helt i overensstemmelse med ham selv. Han har fremskreden sygdom uden attacker, diagnosticeret i 1988.
Han sidder efter et brud på knæet sidste sommer fast i el-kørestol og har hjemmehjælp til den personlige pleje. Han har efter mange års inkontinens fået kateter som jo afhjælper hans urininkontinens. Gennem det seneste år har han i stigende grad været ramt af afføringsinkontinens, og da han jo ikke er selvhjulpen, er der kun en vej … bleen. Han er utrolig ked af det, når det sker, og det afholder ham fra at deltage i ting med andre mennesker, og på steder længere væk end han hurtigt kan køre hjem i el-stolen. Han kan ikke længere komme ind i bilen, og vi kan ikke tage til byen med toget, af frygt for at han har et uheld, for så er der ikke mulighed for at blive transporteret hjem f.eks. i taxi.
Senest er han meget i tvivl om han kan deltage juleaften, for hvad nu hvis... Jeg har læst, at tarmskylning kan afhjælpe problemet i et tidsrum efter det er udført, og tænker at det kunne være en mulighed for ham at få det gjort - enten rutinemæssigt (han får pt skyllet kateter hver anden dag) eller når der er særlige årsager til det. Han er også begyndt ikke at ville spise, hvis han ikke er hjemme, fordi det typisk sætter gang i tarmsystemet, men da han er stærkt undervægtig er dette meget uheldigt.
Jeg håber, vi kan få hjælp til hvordan man bedst løser hans problem, og evt. gode råd til hvordan vi skal kontakte kommunen. Ethvert godt råd vil være påskønnet, da hans afståen fra det sociale er meget hæmmende for os begge to.
Tak for jeres forespørgsel om råd i forbindelse med din mands afføringsinkontinens. Det er en meget velkendt problemstilling hos mennesker med MS, men også ved urininkontinens i al almindelighed. Man ved at ca. 1/3 af dem som har urininkontinens også har afføringsinkontinens i større eller mindre grad. Da han ikke er selvhjulpen i forhold til toiletbesøg gør det jo problemstillingen endnu mere kompleks.
Tarmskylning er bestemt en mulighed, en løsning hvor tarmen tømmes regelmæssigt og effektivt. Denne procedure kræver udredning på en specialiseret afdeling. Jeg vil anbefale, at han bliver henvist via egen læge eller neurolog - hvis han følges i et sådant regi - til Gastroenhenden Hvidovre hospital, hvis I bor på Sjælland. Analfysiologisk afdeling i Aarhus, hvis I bor I Jylland eller Analfysiologisk Afdeling OUH Svendborg Sygehus, hvis I er fynboerne. De er specialister og har hjulpet flere med MS.
En anden løsning end tarmskyl kunne evt. være en stomi, så man undgår bleen og hudproblemer, og kan tømme posen når man sidder i kørestolen. Men det skal selvfølgelig vurderes af specialister om han og hans udfordringer kunne være kandidat til denne løsning.
Det allervigtigste er at komme i gang med en ordentlig udredning, så der kan findes den helt rigtige løsning for ham og jeres sociale liv.
Indtil han kommer i udredning/behandling så prøv om hjemmeplejen og/eller kommunens kontinenssygeplejerske kan hjælpe jer med faste toilettider og evt. tømning af endetarmen ved hjælp af små klysma (væske som sprøjtes op i endetarmen). Disse må gerne gives dagligt. Siddestillingen på toilettet/bækkestolen er også vigtig. Søg eller få hjælp til at søge siddestilling på internettet f.eks. maveguiden.dk.
Hvis afføringen er for lind/tynd og dermed svær at holde på, så kan den evt. gøres fastere ved hjælp af Imodium+ som kan købes på Apoteket eller Matas. Men vigtigt at få fagpersoner med ind over.
Jeg håber, der kommer styr på hans mave-tarm funktion snarest, og at han/I bliver i stand til at nyde sociale aktiviteter uden for hjemmet samt juleaften.