Gå til hovedindhold

Afførings besvær

Spørgsmål

Jeg er en kvinde i 40´erne, der i januar fik diagnosen CIS. Jeg har problemer med at komme af med afføringen, og fik ved sidste konsultation at vide, at jeg skulle prøve Laxoberal 5 dråber dagligt. Det virker imidlertid ikke. Jeg har fået undersøgt min tarm, som ikke viste tegn på sygdom, og jeg har ikke problemer med fordøjelsen. Jeg kan spise nok så meget kostfibre ect., men det hjælper ikke på problemet med at komme af med afføringen, uanset hvor blød den er. Det der er problemet er, at det nederste af endetarmen ikke fungere optimal, jeg har sjældent afføringstrang. Når jeg skal på toilet, føles det som om, jeg skal presse imod den refleks som holder på afføring, og den bliver ført tilbage i tarmen. Det er meget generne, at kunne mærke afføring i endetarmen, og ikke at kunne presse det ud. Jeg har stort set daglig afføring, men bliver aldrig hel tømt, og det gør mig nervøs, da jeg ved det ikke er sundt med afføring i tarmen, derfor tænkte jeg at en stikpille kunne være løsningen. Kan du anbefale nogen?

Jeg fik som sagt diagnosen CIS i januar, og lider hverken af følelseforstyrrelser eller andre symptomer andet end lidt efterveer fra en nystagmus, jeg havde på venstre øje. En neurolog mente det var for tidligt, at jeg har afføringsproblemer. Hvad skal jeg egentlig lægge i det, at jeg nu med garanti har sclerose?

Svar

Jeg kan godt forstå, at det er et generne problem, som du synes, at der skal gøres noget ved. Det er ikke normalt, at have problem med at komme af med afføringen, hvis det er helt nede i endetarmen. Der skulle gerne komme en afføringstrang af sig selv, som gør at endetarms musklen slapper af, så du kan komme af med det. Den normale defækations stimulans som foregår automatisk, bliver hos dig af en eller anden årsag ikke stimuleret automatisk til, at endetarms musklen (ringmusklen) slapper af, så du kan komme af med afføringen. Den skal jo helst virke sådan, at den er lukker, når vi ikke skal på toilettet, og dermed gør at vi kan holde os, til at vi skal på toilettet. Den skal gerne blive stimuleret til at kunne slappe af, så den åbner sig, og dermed gør at vi kan komme på toilettet uden at skulle presse for meget og slet ikke imod ringmusklen. Den normale defækations stimulans som foregår automatisk, bliver hos dig af en eller anden årsag ikke stimuleret automatisk til, at endetarms musklen (ringmusklen) slapper af, så du kan komme af med afføringen. 

Du skriver, at du har CIS og dermed ikke MS. Ud fra det er det meget utænkelig, at din afføringsproblemer har noget med din CIS diagnose at gøre. Som din neurolog har sagt til dig, er det - hvis det kommer - først noget der kommer, når man har haft diagnosen MS i længere tid. Så umiddelbart tænker jeg, at der er noget andet, der er årsagen til problemet. Jeg ved ikke om du har talt med din læge om det problem, så du kan blive lidt klogere på det, og jeg ved desværre ikke helt hvad der kan gøres ved det, der skal nok en henvisning til en mavetarm specialist.

Men udover det, er der forskellige ting man kan gøre for at holde en normal lind afføring hver dag, som gerne skulle komme ud af sig selv, uden du behøver presse særlig meget. Først skal der være ro, og du skal være afslappet, når du skal på toilettet, meget gerne på det samme tidspunkt hver dag, helst om morgenen, hvor peristaltikken i tarmen er mest aktiv. Så er der masser af vand og fiber, meget gerne et tilskud med HUSK 1 til 2 målebæger hver dag. Fiber sætter gang i peristaltikken, så tørret frugter som svesker, figner, blommer er også godt. Nødder og kerner, som hørfrø, græskarkerner, speltkerner og rugkerner. Grove ting i brød men også i din salat med kål, eks. spidskål og grønkål er super gode ting til din tarm, så den har noget at arbejde med. Og motion hver dag er godt til at sætte tarmen i gang.


Udover HUSK er der andre tilskud du kan tage i perioder eller dagligt ved afføringsproblemer, men det vigtigste er at din kost og motion er tilstrækkeligt. Der findes stikpiller som hjælper, når du har det problem med at aftørringen ligger helt nede i tarmen. Det vil være godt at have dem, så du kan tage dem efter behov, så du ikke oplever, at din afføring ligger i endetarmen flere dage. Det er ikke særlig sundt. Der findes også andre ting som laksoberal dråber, der kan tages efter behov. Spørg på apoteket, de kan hjælpe dig. Jeg mener kun at der findes en slags stikpille, som kan købes i håndkød, ellers spørg på apoteket. Den hedder Glycerol, idet den indeholder glycerol, som virker ved at den er slimhindestimulerende i endetarmen og dermed øger refleksen til defækation. Om den virker på dit problem ved jeg ikke helt, men du kan prøve. Den kan bruges efter behov.