Gå til hovedindhold

Afføringsinkontinens

Spørgsmål

Jeg henvender mig til jer som ægtefælle til en MS diagnosticeret. Min hustru fik i 2016 konstateret MS, og har gradvist fået det værre. Hun fik ultimo 2015 et attak, som har givet varige mén som udarter sig i dårlig balance og svaghed/kraftnedsættelse i venstre ben. Dette bevirker, at hendes gang- og bevægefunktion er kraftig nedsat. Hun har via kommunen nu fået tildelt både stok og rollator. Jeg prøver i så stor udstrækning det er mig muligt, at hjælpe hende og aflaste der hvor jeg kan - herunder naturligvis alt som hidrører vores hjem, indkøb, rengøring mm.

Det seneste år er der desværre ligeledes sket en forværring/ændring i hendes "evne" til at holde på både stort og småt. At der kan ske et uheld med "småt", altså lidt tissen i buksen er til at have med at gøre, men desværre er der også efterhånden sket uheld af de "store" slags. Det er hverken for hende temmelig sjovt, ej heller for mig. Hun bliver meget ked af det og meget flov. Jeg skal ligeledes overvinde nogle grænser, når jeg skal klare oprydningen/rengøringen efter disse uheld. Jeg har nu søgt lidt rundt på nettet omkring begrebet fækal inkontinens og fundet adskillige sider om emnet. Hvad kan I fortælle om dette begreb, hvad er jeres erfaring, og kan min hustru evt. få medicinsk behandling for dette problem og i givet fald undgå evt. stomi.

Svar

Der kan være mange grunde til fækal inkontinens, og det opleves hyppigt blandt mennesker med MS. Sclerosen kan have resulteret i nerveskader ved lukkemusklen eller skader på den refleks i endetarmen, som skal udløse afføringstrang, når der er afføring nederst i endetarmen (analkanalen). Ligeledes kan føleforstyrrelser gøre, at det ikke kan mærkes om der er afføringstrang, eller om der knibes optimalt sammen for at holde afføringen tilbage. Men en anden årsag kan være konsistensen på afføringen. Ud fra din beskrivelse kunne det lyde som om, at din hustrus afføring er tynd i konsistensen, og det gør det umiddelbart sværere at holde på.

Men oftest er det faktisk en helt anden faktor, der er synderen bag fækal inkontinens. Faktisk er det tit forstoppelse, der er skyld i fækal inkontinens. Manglende optimalt væskeindtag og nedsat fysisk bevægelse/motion samt fiberfattig kost er ofte skyld i forstoppelsen. Desuden giver en masse forskellige medicinske præparater også forstoppelse som en bivirkning. Forstoppelsen kan være skyld i, at der kun kommer tynd afføring igennem, hvilket så kan resultere i inkontinens.

Løsningsforslag

- Udover evt. at regulere på mad, drikke og motion da også få reguleret konsistensen med HUSK/Psyllium (loppefrøskaller), som er aktuelt både ved tynd afføring/diarré og ved forstoppelse – søg gerne om Regula-skalaen på nettet.

- Regelmæssigt afføringsmønster ved hjælp af faste toiletvaner, så man har afføring eller forsøg herpå på samme tidspunkt hver dag.

- Tømme endetarmen regelmæssigt ved hjælp af små klysma, fx Glyoktyl eller Glycerol stikpiller eller skylning med vand (mini-skyl). Dette vil bevirke at refleksen i endetarmen stimuleres, og efter afføring vil endetarmen være tom i mange timer, så frygten for uheld mindskes.

- Hvis afføringskonsistensen er lind/tynd pga. andet end forstoppelse, kan der afprøves et stoppende middel, fx Imodium – og dette kan så kombineres med ovenstående løsning fx hver 2. – 3. dag.

- Beskytte tøj, møbler og gulv ved at benytte en ble, hvilket kan ansøges om og bevilliges gennem  kommunen.

- Evt. regulering af vanlig medicin, eller afprøve andre lignende præparater som måske har anden bivirkningsprofil. Løsningen med evt. at afprøve afførende/stoppende medicin eller regulering i vanlig medicin skal være i samråd med læge.

Og hvis ovenstående løsningsforslag ikke har effekt efter nogle uger, da søge læge og evt. blive henvist til Gastroenheden på Hvidovre Hospital.