Gå til hovedindhold

Afklaring af forflytningsmuligheder

Spørgsmål

Jeg har brug for en kreativ person, som kan hjælpe med at tænke i alternativer til de "normale" løfteanordninger. Pt er det min mand, der løfter mig, men sådan kan det ikke fortsætte. Vi har besøgt den lokale hjælpemiddelcentral uden at finde en løsning. Håber meget, I kan hjælpe.

Svar

Jeg vil gerne forsøge at være kreativ, men i sidst ende bliver det dig og din ægtefælle, der skal være det.

Inden jeg kan svare, er der behov for at opsætte nogen forudsætninger:

- Vil du gerne kunne forflytte dig selv? Manuelt? Eller skal din ægtefælle forsat hjælpe dig?

Hvis du skal have hjælp til forflytning i dagligdagen fra andre, men gerne vil være så aktiv som muligt er det vigtigste at vurdere :
1. hvad kan du? Og 2. hvad skal du?

Jeg vil derfor anbefale dig, at du taler med din trænende Fysio eller ergoterapeut, og I sammen får afklaret om, hvorvidt du kan forflytte dig selv? Prøver jer frem og øver den løsning der er den bedste for dig og din ægtefælle. Husk sikkerhed er vigtigt for alle.

Kan du f.eks. selv forflytte din vægt fra side til side og derved benytte et glidebræt? Skal der et spilerdug stykke på, så du nemmere glider. Skal der monteres et greb, du kan støtte dig til? rebstige du kan trække dig i?

Kan du stå op med støtte af f.eks. en stålift eller på en forflytningsplatform? Eller kan du nøjes med en stang fra gulv til loft?

Skal du benytte Personlift? Loftlift? Kan du for eksempel selv tage sejl på og lifte dig fra stol til seng?

Og hvor skal du forflyttes til? Ind i bilen? Eller over på en badebænk? Eller over i en stol?

Såfremt det er kommunen der skal levere hjælpemidlerne, er det vigtigt at du kontakter dem for at få et godt samarbejde i gang om, hvilke muligheder der findes.

Hvis I selv skal sørge for forflytnings hjælpemidler, kan jeg anbefaler jer at kontakte de firmaer der sælger forflytningshjælpemidler, de har ofte gode og kreative repræsentanter der kender deres produkter, og ved hvad der er muligt og bestemt ikke er det.

På hmi-basen.dk kan du finde forflytningshjælpemidler, og de firmaer der sælger dem. Et andet råd er at gå på Rehab messerne, når de åbner igen efter vores Corona nedlukninger.