Gå til hovedindhold

Aktiv blære og løsningsmuligheder

Spørgsmål

Jeg har problemer med en meget aktiv blære, som gør at fra trangen melder sig, kan jeg knap/eller ikke nå toilettet. Har tidligere fået vagifem, men det stoppede man med og jeg fik solifenacin succinate. Urinvejskirugisk Ambulatorium anbefalede jeg holdt op den 4. dec 2020. De mange bivirkninger er væk.

De forstår ikke, at det er relateret til min sclerose (har haft det i 31 år), og vil oplære mig i at bruge kateter. Har ellers haft det rimeligt. Træner bækkenbund, pilates, gymnastik flere gange om ugen, men det her problem går mig på psykisk. Min egen læge anbefaler, jeg henvender mig til jer. Sclerose styrer ikke mit liv.

Svar

Den aktive blære og kraftig bydende trang som du beskriver, er meget almindeligt når man har MS. Behandling med Vagifem er ikke pga. den aktive blære, men et lokal hormonbehandling (Østrogen) som virker på slimhinderne og bl.a er med til at forebygge urinvejsinfektioner.

Det medicin du beskriver (Solifenacin) er mod overaktiv blære, og du er stoppet pga. bivirkninger. Du beskriver ikke bivirkningerne, men en af dem kan være at blæren bliver lidt “for slap”, og man så får resturin efter vandladning, og det kan så give hyppige vandladninger. Du kan også have en aktiv blære som du beskriver, og samtidig også dårlig blæretømning som giver resturin - begge pga. sclerosen. Og en måde at afhjælpe resturin, og deraf hyppige vandladninger og evt. inkontinens, er at tømme blæren med et engangskateter flere gange om dagen.

Hvis du ikke har resturin (det afklarer man ved blærescanning) kan en anden løsning mod overaktiv blære, være at afprøve et andet præparat (Betmiga) som ikke giver de samme bivirkninger, som det andet præparat du har afprøvet. Og så skal du selvfølgelig være opmærksom på ikke at drikke for meget væske, da det jo også giver vandladningstrang og kan få blæren til at virke aktiv. Så 1,5 l væske (kaffe/te og suppe tæller med) jævnt fordelt fra du står op og indtil kl. 19. Medmindre du lider af forstoppelse, så er det bedst at drikke 2 l i døgnet.

Håber at du kan få hjælp til afklaring af din problemstilling enten via egen læge, urologisk afdeling eller kontinenssygeplejerske i kommunen. Der er hjælp at få, så det ikke kommer til at fylde så meget i hverdagen og psykisk.