Gå til hovedindhold

Alternativ behandling mod plak og træthed

Spørgsmål

Er der alternative behandlinger som f.eks. TFT, som kan hele plaks i hjernen og mindske trætheden? Hvordan ser plaks ud i rygsøjlen? Man ser altid bare dem i hjernen, altså de hvide pletter.

Svar

Der er desværre ikke nogen alternative behandlinger, der kan ophele de plaques i hjernen som MS forårsager, da de er en slags ar i hjernen. Plaques i rygsøjlen ligner meget dem i hjernen og ses oftest som lyse opklaringer på MR-skanninger.

Hvad angår træthed, så kan der måske være nogle alternative behandlinger, der kan give lidt lindring. I et studie gav man patienter med MS et 8 ugers mindfulness-meditationskursus, og her sås det, at dem som gennemførte det, oplevede at de havde markant mindre træthed, ligesom de også oplevede en bedring i deres humør. Så jeg vil klart kunne anbefale, at man giver det et forsøg. Meditation ser også ud til at bekæmpe stress, noget som forskere mistænker kan forværre MS.

Nu om dage er det nemmere end nogensinde før, at komme igang med mindfulness, da der er kommet en lang række god apps, der kan hjælpe én igang. Der er blandt andet en dansk app der bare hedder "Mindfulness", som kan være et godt sted at starte. Ellers vil jeg anbefale at finde meditationskurser, som findes i de fleste større byer.