Gå til hovedindhold

Angriber COVID-19 hjernen

Spørgsmål

Ved I eller er der grund til mistanke om, at COVID-19 kan være neurotropic?

Hvordan ser man COVID-19 i hjernen hos forsøgsdyr og patienter? Og hvordan kan det påvirke sclerose patienter?

Min datter er gravid i uge 9, er man i risikogruppe når man både er gravid og har sclerose?

Svar

Der er aktuelt ikke grund til at tro, at SARS-CoV-2 har specifikt neurotrofe egenskaber, dvs. tendens til fortrinsvis at angribe eller påvirke nervesystemet. Infektion med SARS-CoV er primært lokaliseret i lungerne, men er også beskrevet i hjernen fra både patienter og forsøgsdyr. I hvor stort omfang dette kan gøre sig gældende hos mennesker med COVID-19 infektion er endnu ikke afklaret.

Man har udelukkende undersøgt for SARS-CoV-2 virus ved undersøgelse af døde mennesker og forsøgsdyr. Vi ved endnu ikke så meget om, hvordan det påvirker mennesker med MS, men foreløbige rapporter melder ikke om øget dødelighed eller forværring af sygdommen.

Man er ikke i særlig risikogruppe, når man har MS, hvis man ikke har fremskreden sclerose med nedsat hostekraft eller svært ved at komme af med slim fra luftvejene. Men gravide anses som en risikogruppe ud fra et forsigtighedsprincip, da man ved, at gravide normalt kan være sårbare over for infektioner. Du kan læse mere om dette på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.