Gå til hovedindhold

Anvendelse af kørestol/hjælpemidler

Spørgsmål

Jeg har lagt mærke til, at en del sclerosepatienter bruger kørestol, selvom de godt kunne gå distancen (det ville bare koste for meget energimæssigt). Jeg snakker selvfølgelig kun om de patienter, der har en rimelig gangdistance.

Jeg undrer mig bare over, om der ikke sker forværring over tid, hvis man tyr til kørestol for tit? En slags “use it or lose it”-ting? Jeg ved godt, det kan være svært at differentiere mellem forværring pga. sygdommen, og så forværring fordi man ikke vedligeholder en evne, men er det noget som man tænker over, når man anbefaler hjælpemidler? Og er der overhovedet noget om snakken?

Svar

En kørestol er et hjælpemiddel, og generelt tænker jeg hjælpemidler bl.a. er til for at hjælpe med at bevare et funktionsniveau. Mange personer med MS oplever udtrætning/fatique - det kan være kognitivt og fysisk. Hvis man f.ex har en gangdistance på 1 km, vil man være begrænset i aktiviteter, der er udover denne distance. Det er her kørestolen kan være en hjælp, for så kan man fortsat deltage i ting (udflugt med familien, indkøb, besøg mm).

Jeg har flere MS ramte, som bruger kørestolen til aflastning og restitution. Og pauser og restitution er essentielt for funktions niveauet! I forhold til valg af kørestol kan man ansøge om en aktiv kørestol, som er let i vægt og funktion. Så kan man sidde i kørestolen - benene får en pause, og så kan man evt. selv køre stolen med armene. Man kan også tænke extra udstyr på stolen i form af højdeindstillelige skubbehåndtag, for så kan man efter restitutionen rejse sig op og evt. gå bagved kørestolen og støtte sig til skubbehåndtagene (som en rollator). På denne måde bevares frihed og selvstændighed. Overordnet tænker jeg ikke "use it or loose it". Min erfaring er at langt de fleste MS ramte er ultra seje og ofte presser sig selv fysisk til det yderste.

Kørestolen vil kunne være et meget relevant hjælpemiddel for mange, for det er med til at bevare fysisk frihed og så ser jeg ofte, at har man brugt kørestolen til en længere tur, så er der rent faktisk muskelfunktion bagefter til andre aktiviteter, i stedet for at have brugt alle kræfterne på den lange tur. Hvis man bruger kørestol af og til, kan man også overveje hvordan man iøvrigt vil strukturere sin træning i form af styrketræning, udspænding, balance mm. Så tænk mere frihed, når du tænker kørestol/hjælpemidler