Gå til hovedindhold

Attak eller pseudoattak

Spørgsmål

Jeg blev i december sidste år indlagt på sygehuset, med noget der viste sig at være blærebetændelse. Det blev klaret, men mine ben blev meget dårlige.

I rapporten fra sygehuset står der, at der har været et pseudoattak på grund af betændelsen, så jeg blev nysgerrig - et attak efter så mange år! I de mange har jeg har haft sclerose, har jeg ikke haft attakker. Jeg har hørt, at når infektionen er væk vil generne fra attakket vende tilbage til det mere fredelige. Er det mulig at sige noget om tidsforløbet, mit har nu varet ca. 3 måneder uden ændringer?
 

Svar

Hvis man har forværring i sclerosen, og der samtidig findes tegn på infektion, fx i blæren, kan man ikke sikkert vide, om det er et reelt attak eller et pseudoattak. Reglen er sædvanligvis, at man behandler infektionen, og hvis symptomerne ikke forsvinder indenfor ca. en uge, er det sandsynligvis ikke et pseudoattak, og man må så overveje, om man skal behandle symptomerne med binyrebarkhormon som et reelt attak.

En anden mulighed er, at ved en infektion, fx i blæren, kan funktionen i benene forringes (pseudoattak) så meget, at man bliver sengeliggende og inaktiv. Hvis funktionen i benene forud har været dårlig, kan inaktiviteten betyde, at kræfterne i benene yderligere forringes, og man efterfølgende ikke kan få genoptrænet muskelstyrken, selvom infektionen er behandlet. Derved kan man permanent komme til at gå dårligere. Fænomenet kaldes dekompensation og ses ofte ved mere fremskreden progressiv MS.