Aubagio og vitaminer
Vor datter har kort før jul fået konstateret CIS, og er i forebyggende behandling med Aubagio. Hun er netop blevet scannet igen med kontrastvæske, og resultatet viste et ekstra plak i forhold til første scanning. Hun har ikke selv registreret ændringer i form af attack eller nedsat funktion, og overlægen skriver, at hun skal fortsætte med sin medicin og ringe, hvis hun har registreret ændringer.
Hvad betyder det nye plak, kan man så nu sige, at hun har sclerose og ikke kun CIS? Og skal der ikke handles på, at der er kommet det ekstra plak?
Ligeledes er hun blevet anbefalet at tage D-vitaminer og fiskeolie, men efter at have læst jeres svar om fiskeolie vs hørfrøolie, så opfatter jeg svaret som, at hørfrøolie er bedre og mindre inflammatorisk skabende end fiskeolien med Omega 3, vil hørfrøolie så være bedre? Ligeledes undrer det mig, at hun ikke er blevet anbefalet at tage ekstra B12 i methylform og folinsyre for at øge dannelsen af myelin, som jo skades ved attack. Hun har - så vidt hun selv ved - kun haft et attack på synsnerven, og har derfor fået beskrevet at hun har synsnervebetændelse. Vil hun kunne tage B12 i methylform og folinsyre samt D-vitamin og enten Omega 3 fiskeolie eller hørfrø olie samtidig med sin medicin Aubagio, uden at disse forskellige ting interagerer?
CIS er en engelsk forkortelse for Clinically Isolated Syndrome, hvilket på dansk kan oversættes til klinisk isoleret syndrom. Det er en betegnelse for det første formodede angreb (attak) af multipel sklerose (MS). CIS diagnosen stilles, hvis MR skanning og rygmarvsvæske viser typiske forandringer og vil i de fleste tilfælde medføre, at man starter behandling (f.eks. Aubagio), for at forhindre eller forsinke, at man udvikler MS. Diagnosen MS stilles først, hvis man får et nyt attak, eller hvis man på MR-skanning, ser udvikling af et eller flere nye plak, hvor sidstnævnte er tilfældet hos din datter. Hvis det er et enkelt plak, vil man sjældent skifte medicin, da ingen behandling helt kan stoppe MS. Hvis man ser flere nye plak indenfor et år, må man overveje om behandlingen er rigtig. Aubagio bruges både til CIS og MS og er den behandling, der anbefales som første valg.
Morten Blinkenberg
Jeg vil her forsøge, at svare på dine spørgsmål om Omega-3, Folat og B12. Det er meget nemt, at blive forvirret omkring disse tilskud. Den primære årsag, er at vi ikke har nogle gode studier, der hverken endegyldigt svarer på, om det virker eller hvilke doser, der i så fald er optimale. Der forelægger et godt studie, der antyder at Omega-3 kan være gavnligt for MS-patienter. På baggrund af dette, synes jeg at det er en god idé, at være opmærksom på at få en god kilde til Omega-3 i sin hverdag. Generelt er jeg tilhænger af at få sin Omega-3 fra 1 spiseske knust hørfrø og evt. en håndfuld nødder dagligt. Årsagen til dette, er at en del fisk og fiskeolie tilskud, kan være forurenet med miljøgifte, der også er blevet sat i forbindelse med neurologiske sygdomme. Dernæst er der mange andre gavnlige stoffer i nødder og frø, som ikke fås, når man blot indtager olien. Der vil dog være et fåtal der har svært ved omdanne den slags Omega-3, der findes i hørfrø og nødder til de aktive former EPA og DHA, som naturligt findes i fisk. De vil have brug for en direkte kilde til EPA + DHA. Dette kan være et argument for at tage EPA+DHA i form af algetilskud. Her kan man være helt overbevist, om at tilskuddet er uden uønsket miljøgifte. Her kunne en anbefalet daglig dosis være 250 mg DHA, det vil ofte svare til 2 kapsler dagligt. Der skulle her ikke være nogen interaktion med Aubagio.
Hvad angår B12 og Folat. Så er der studier, der har fundet at patienter der bliver diagnosticeret med MS, har et lavere indhold af disse stoffer end raske. Der er så vidt, jeg kan finde, endnu ikke nogen dokumentation, for at tilskud er gavnlige efter diagnosen. Dette betyder selvsagt ikke, at der ikke kan være gavn af tilskud. Hvad angår B12, er det en hyppig mangel og tilskud er helt ufarlige og billige, så der kan være et vist ræsonnement for at tage et tilskud. Hvis man vælger, at tage B12, vil jeg anbefale 1000 mcg methylcobalmin hver 3. dag.
Hvad angår Folat, vil jeg være lidt mere tilbageholdende med tilskud. Tilskud indeholder aldrig Folat, men det lignende stof folinsyre som medfører en ganske lille øget risiko for visse kræftformer. Dernæst er det ikke svært at dække sit dagligt anbefalede folatindtag, ved et regelmæssigt indtag af sunde fødevarer som bælgfrugter og grønt bladet grønt. 200 gram af disse fødevarer, er mere end rigeligt til at dække sin indtag.
Overstående skal anses som eventuelle finjusteringer til en sund livsstil. Hvortil fundamentet er en kost centeret omkring hele uforarbejdet plantefødevarer, motion og psykisk velvære.
Tobias Schmidt Hansen