Gå til hovedindhold

B-celle behandling og PPMS

Spørgsmål

Jeg har primær progressiv sclerose som er i hastig forværring. Ocrelizumab (Ocrevus) er nu godkendt til Sclerosepatienter med primær progressiv sclerose, men Medicinrådet synes jo, at det er for dyrt i forhold til den forventede effekt. Ved du, om man på et privathospital her i landet eller evt. i Tyskland, selv kan betale for behandlingen med Ocrelizumab?

Min situation er, at jeg sidder kørestol og kun har funktionen tilbage i min højre arm og tanken om, at jeg også kan miste den, gør mig ærlig talt helt og aldeles panisk. Så derfor er jeg faktisk villig til at gøre næsten hvad som helst for i det mindste at kunne bruge denne ene arm. Scleroseforeningen skriver, at Rituximab - egentlig til behandling af leddegigt - til forveksling kemisk ligner Ocrelizumab, og har været brugt en del år i Sverige til behandling af sclerose med god effekt. Tror du, at det kunne være en mulighed at blive behandlet med denne medicin, da den åbenbart er noget billigere?

Svar

Det er rigtigt, at de to lægemidler Ocrelizumab og Rituximab ligner hinanden i virkningsmekanisme (B-celle behandlinger), og begge lægemidler er testet mod primær progressiv MS (PPMS). Den store undersøgelse med Ocrelizumab (ORATORIO), viste effekt mod udviklingen af invaliditet ved PPMS, men desværre ikke nok til at Medicinrådet skønnede, at behandlingen skulle godkendes til behandling af PPMS i Danmark. Efterfølgende analyse af resultaterne fra begge lægemiddelundersøgelser har dog vist, at specielt yngre mennesker med MS, med kontrastopladning på MR skanning, havde særlig gavn af behandlingen. Derfor vil man i de fleste MS klinikker, formentlig bruge bl.a. MR til fremadrettet at finde de PPMS patienter, der kan have gavn af B-celle behandling.

Du kan spørge om B-celle behandling af PPMS på din lokale scleroseklinik. Jeg kender ikke til, at man kan betale sig til behandlingen i Danmark, og kender heller ikke specifikke klinikker i udlandet. Rituximab er dog et veletableret behandlingsprincip, der bruges overalt i verden, også i privat regi.