Gå til hovedindhold

Behandling af slimsæksbetændelse ved lårbenet

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose I 10 år og har indtil nu fået hjælp fra min fys. Nu har jeg så fået bursitter på begge hofter, fordi jeg ligger meget ned og hviler, og kan kun ligge på siden. De skal fjernes ved hjælp af laser og andet fra en fysioterapeut. Men nu siger min fys, at jeg skal betale alt selv, fordi jeg ikke er dårlig nok. Jeg har ikke råd til at betale og kan slet ikke sove pga. smerter.

Svar

Du beskriver, at du har bursitter på begge hofter. En bursa er en slimsæk, som bl.a. ligger over knoglefremspringet på ydersiden af lårbenet. Formålet er at nedsætte belastningen på muskler og sener, når de glider hen over knoglefremspringet. Slimsækken kan blive overbelastet og inflammeret, og så kalder man det en bursit. Generne herfra føles ofte, når man ligger på siden, da man så ligger direkte på slimsækken.

Indenfor fysioterapien kan vi forsøge at mindske inflammationen med laser og ultralyd, kombineret med øvelser, se evt på sportnetdoc.dk (Slimsæksbetændelse ved ydre lårbensfremspring bursittis trochanterica).

Du har en vederlagsfri henvisning fra din læge under den progressive kategori, hvilket betyder at du er berettiget til holdtræning. For også at få gratis individuel behandling skal man have et svært fysisk handicap og bl.a. anvende hjælpemidler. Det må være din henvisnings type der gør, at din fys ikke kan tilbyde dig det gratis.

Jeg vil anbefale dig, at se de anførte øvelser på sportnetdoc (især strækøvelserne) og se om du kan udføre dem. Der er dog også et alternativ, og det er en blokade (via injektion). Her sprøjtes en mild steorid opløsning ind i bursitten, og det vil ofte få hævelsen til at falde. Injektionen gives som regel af en rheumatolog, og din egen læge kan henvise til dette.