Gå til hovedindhold

Bekymring om fremtiden

Spørgsmål

Jeg er en ung pige på 20 som har attakvis sclerose. Jeg snakkede med en anden sclerosepatient angående sclerose og hun sagde, at jo ældre jeg bliver jo slemmere kommer sclerose til at blive, er dette sandt? Eller ændrer det sig fra hvert menneske? Jeg er desuden meget bange for at komme i kørestol senere i livet, er sandsynligheden stor eller lille for det sker?

Svar

Tak for din henvendelse, hvor du fortæller om din bekymring for, hvordan din sclerose vil udvikle sig. Samt din angst for at ende i kørestol. En anden med sclerose har fortalt, at jo ældre man bliver des værre bliver sygdommen. At få en kronisk sygdom som sclerose afføder naturligvis mange spørgsmål om fremtiden. Det er vanskeligt at skulle håndtere den uvished der følger med sygdommen. Jeg tænker, at det som ung er en helt særlig udfordring, da man i den alder har mere end nok, at holde rede på.

Ingen kan med sikkerhed forudsige noget om, hvordan sygdommen vil udvikle sig. Og netop denne manglende forudsigelse skaber ofte grobund for, at de værste forestillinger opstår. For dig og for rigtig mange andre, er det angsten for at ende i kørestol. Indenfor de seneste år er der sket en markant forbedring af behandlingsmuligheder (bl.a. ny medicin) særligt ved attakvis sclerose. Det betyder, at langt flere end tidligere, vil udvikle et mildere sygdomsforløb eller vil have længere mellem attakkerne. Vi ved også, at langt de fleste med sclerose i dag og fremover ikke får brug for kørestol. Og for nogen vil det være midlertidigt, hvis det sker.

Nogen kan i perioder have tanker eller angst der fylder for meget, og de kan have behov for at tale med en professionel om dette. Som medlem af Scleroseforeningen tilbyder vi kortere forløb hos en psykolog. Du kan kontakte os på hverdage mellem 11-12 på tlf: 3646 3646, og blive visiteret til den psykolog der dækker dit område.

Scleroseforeningen har særlige arrangementer for unge. Du kan læse mere om disse på vores hjemmeside og gå ind under: Ung med sclerose, hvor du vil kunne finde mange brugbare informationer. Du kan også gå ind på Facebooksiden ”Ung med sclerose”.
Jeg håber ovenstående kan hjælpe dig videre