Gå til hovedindhold

Betydning af debutsymptom for prognosen

Spørgsmål

I septemper sidste år fik jeg konstateret sclerose. Det første tegn var en synsnervebetændelse i det ene øje, og jeg fik endelig diagnosen efter en MR-scanning viste flere pletter i hjernen sammenholdt med svaret fra lumbalpunktur-undersøgelsen.

Kort efter jeg fik sclerose, blev jeg gravid og fødte i august i år. Under graviditeten og efter fødslen har jeg ikke mærket noget til sclerosen. Jeg får pt. IVIQ, og det er planen, at jeg stopper på det, når jeg ikke længere ammer.

Jeg kan huske, at jeg et sted har læst, at hvis sclerosen første gang starter i øjet med en synsnervebetændelse, så er der inviduelle tilfælde en sammenhæng mellem, at man får et mildere sclerose-forløb. Er dette korrekt?

Svar

Forløbet af multipel sclerose er til en vis grad uforudsigeligt, især når det drejer sig om en konkret patient. Det er lidt nemmere at forudsige forløb for en gruppe af patienter.

For knap 20 år siden var jeg med til at lave en undersøgelse vedrørende betydning af debutsymptom for prognosen. Den baserede sig på det danske scleroseregister. Den viste bl.a. at der i gennemsnit gik 6 år fra bebut af synsnervebetændelse til udvikling af sclerose mod 4 år ved andre debutsymptomer. Nu om dage kan man stille diagnosen tidligere, men tendensen er den samme.