Gå til hovedindhold

Bivirkninger til Aubagio

Spørgsmål

Kan I foreslå noget, der kan afhjælpe vedvarende diarré i forbindelse med Aubagio? Min veninde har fået Aubagio i et år, diarrén er fortsat og faktisk blevet værre. 5 x dagligt er ikke ualmindeligt. Hun måtte stoppe med Aubagio efter 10 måneder pga. forhøjet blodtryk. På hospitalet får hun en sludder for en sladder, og de taler om udrensninger med kul, som de alligevel går bort fra, fordi det er for dyrt og besværligt. Hvad skal hun gøre? Har prøvet probiotik uden effekt. Er det mon sclerosen selv eller Aubagio, der giver diarré? 

Svar

En meget kendt bivirkning til Aubagio er diarré, man kan have lidt i starten, men det skal gerne gå over af sig selv, når kroppen vender sig til Aubagio. Det er ikke acceptabelt at have diarré op til 5 gange dagligt, det kan give andre problemer, som væske mangel, dårlig optagelse af næringsstoffer og ubalance i elektrolytter og saltbalancen.

Hvis der er diarré på Aubagio, kan det være en god ide, at prøve at holde en lille pause på et par dage, indtil maven er blevet helt normal igen, for så igen at prøve at se, om man kan tåle det. Jeg har ikke hørt om andre løsninger, for at få diarréen væk, så et tilskud af probiotik hjælper ikke. Du skriver, at din veninde har holdt en pause uden effekt, eller hvor diarréen er kommet igen. Så den eneste ting der kan hjælpe hende er at stoppe med at tage Aubagio, og så finde et andet præparat med tilladelige bivirkninger. Hun bliver derfor nødsaget til hurtigst muligt igen at få en tid hos sin skleroselæge, så de sammen kan finde en løsning på problemet.

Du skriver, at hun har haft højt blodtryk på Aubagio, det er også en kendt bivirkning, hvor det nogen gange kan være nødvendigt at komme i blodtryks nedsættende behandling. De fleste af dem der får forhøjet blodtryk på Aubagio er dem, hvor blodtrykket i forvejen ligger i den høje ende.

Aktiv kul behandling bruges kun, når Aubagio hurtig skal renses ud af kroppen, som f.eks. ved graviditet, hos din veninde vil de bivirkninger hun har med maven, hurtigt gå over af sig selv, så det er ikke nødvendigt her.

Sklerose kan give mavetarm problemer, den hyppigste er forstoppelse, men man kan også have svært ved at holde på det, så afføringen kommer uden at man har kontrol over det. dvs lukkemusklen ikke kniber sammen som normalt. For at udelukket andre årsager til diarre, som en evt. mavetarm infektion, skal hun forbi egen læge. Jeg tror ikke, at det kan være Aubagio efter så lang tid, men den evt. kan være medskyldig i at den naturlige mavetarm rytme og fluor kan have ændret sig, og derfor tager det længere tid før det hele igen bliver normalt. Men det bedste er at få det undersøgt hos egen læge.