Gå til hovedindhold

Bivirkninger ved antispastisk behandling

Spørgsmål

Efter 30 år med sklerose har jeg i de seneste år fået mere og mere stivhed/spasticitet i musklerne, start fra lægge og helt op til ribben. Jeg har prøvet Baklofen og Sirdalud, og der har været store bivirkninger ved begge. Sativex kan mine slimhinder i munden ikke tåle. Er der andre former for medicinsk cannabis, der kan hjælpe mig, eller skal jeg bare prøve mig frem? Jeg har lige fået konstateret en blæresten på 4 cm, der skal fjernes snart, så det kunne være rart at slippe for spasmerne, hvis jeg bliver opereret.

Svar

Hvis du har prøvet Baklofen, Sirdalud og Sativex, hvor alle har uacceptable bivirkninger, er de mest oplagte muligheder udtømt. Inden man opgiver Sirdalud, er det dog vigtigt at prøve depotformuleringen (Sirdalud Retard) til natten, da de fleste vil sove fra de mest generende bivirkninger, for så at have effekt i dagtiden uden væsentlige gener. Man kan også prøve tabletten Gabapentin i relativt store doser, da det også kan have antispastisk effekt. Endelig er det vigtigt, at du snakker med din fysioterapeut, da visse øvelser kan have god afspændende effekt på musklerne.

Der findes endnu et cannabis præparat, en tablet der hedder Dronabinol, men den er desværre kun registeret til behandling af sclerosesmerter og ikke spasticitet. Hvis du har sclerosesmerter, kan du snakke med din neurolog, om du kan prøve det og se, om det virker på begge symptomer.