Gå til hovedindhold

Blærebetændelse og antibiotika-kur

Spørgsmål

Jeg har en hyperaktiv blære og fik derfor botox i blæren i juni. Nu har jeg fået en kraftig blærebetændelse og er sat i en penomax kur på 5 dage. Jeg har hørt fra en af mine veninder, der lige har været på Haslev, at os sclerosepatienter skal have en antibiotika-kur på 10 dage. Er det rigtigt?

Jeg har haft blærebetændelser flere gange, hvor jeg kunne lugte blærebetændelsen, men ikke mærke den. Denne gang var det som om tusinde nåle stak samtidig - nej hvor gjorde det bare ondt. Jeg var på hospitalet, og der anbefalede lægen en 5 dages kur med penomax. Til orientering har jeg attakvis sclerose på 33. år og er i behandling med Ocrevus.

Svar

Din veninde har hørt rigtigt i Haslev. Jeg har som kontinenssygeplejerske lært af en mikrobiolog, at mennesker med en neurogen blære, som MS giver, ikke kan nøjes med en kort antibiotikakur på 3-5 dage. I skal have min. 7 dages antibiotika og gerne 10 dage. Det er for at sikre at infektionen er helt overstået og ikke kommer til at ligge lidt i dvale efter en kort kur, og så blusser op igen efter nogle dage til uger.

Det er der desværre bare ikke mange praktiserende læger og neurologer der ved, men så er det jo godt, at vi kontinenssygeplejersker og I patienter kan fortælle dem det. Og de er som regel meget lydhøre overfor dette.

Jeg vil opfordre dig til, hvis det ikke er gjort i forbindelse med denne blærebetændelse, at få tjekket ved hjælp af en blærescanning, om du har en god nok blæretømning efter Botox behandlingen. Hvis blæren er blevet for rummelig og ikke har kraft nok til at tømme sig, kan det være at du har rest-urin tilbage i blæren efter vandladning, og det kan give blærebetændelse.