Gå til hovedindhold

Blærebetændelse og manglende effekt af antibiotika

Spørgsmål

Jeg har nu haft blærebetændelse uafbrudt i 6 måneder, efter hver endt behandling går der kun nogle dage, så er der betændelse igen. Jeg har snart prøvet så mange forskellige antibiotikaer. Hvad skal jeg gøre? Er meget fortvivlet over det, hvad skal det ende med.

Svar

Du skriver, at du har haft blærebetændelse uafbrudt i 6 måneder, og at du har fået mange antibiotika behandlinger for dem. Jeg vælger at tolke det som om, at det er din egen læge, der har været involveret og ordineret disse behandlinger. Jeg håber, at din urin er blevet dyrket hver gang, så man kan se om den behandling du får, virker på de bakterier du har i blæren, eller om bakterierne er modstandsdygtige overfor et eller flere præparater. Derudover kan den manglende effekt skyldes, at din behandling ikke har varet længe nok. Man anbefaler, at mennesker med MS får 7-10 dages antibiotikakur, da jeres blærebetændelser er mere komplicerede, end hos andre der ikke har en neurologisk sygdom. Det er også vigtigt at drikke lidt ekstra ca. ½ l, når der er blærebetændelse, så man kan få ”skyllet” bakterierne ud af systemet.

En årsag til at der opstår behandlingskrævende blærebetændelse kan være, at du ikke tømmer din blære godt nok ved vandladning. Det er meget almindeligt ved MS, at blæren ikke tømmes helt ved vandladning, og at der så hele tiden er en rest urin i blæren. Og er der bakterier tilstede, så har de gode vækstbetingelser i denne rest urin. Det er nemt at undersøge, om der er rest urin med en blærescanning lige efter en vandladning. Hvis du f.eks. får medicin mod overaktiv blære, så kan det få blæren til at ”slappe af” og rumme mere, men kan også gøre, at den ”slapper så meget af”, at den ikke kan tømme sig helt.

Hvis man også samtidig har udfordringer med inkontinens – hvilket jeg jo ikke ved om du har – så er det vigtigt at sikre en god hygiejne og ikke have våde urinbind, da det også øger risikoen for blærebetændelse. Nogle bakterier øger også risikoen for at danne sten i blæren, og disse sten (som du ikke nødvendigvis kan mærke er der) øger også risikoen for blærebetændelser. Hvis du har fået de rigtige behandlinger ud fra dyrkningssvar og i passende længde, så synes jeg, at du skal bede din læge om at blive henvist til urologisk ambulatorium til nærmere udredning. De vil kunne blærescanne dig med hensyn på rest urin, og evt. kigge op i din blære for at se om der er blæresten. Og det er jo altid godt at finde årsagen til problemet – altså hvorfor får du blærebetændelse?

Kvinder i og efter overgangsalderen kan også få flere blærebetændelser pga. de mere tynde og skrøbelige slimhinder. Måske denne årsag også kan være aktuel hos dig?