Gå til hovedindhold

Botox, topkateter og afklemningsventil

Spørgsmål

Jeg har fået Botox i blæren og brugt engangskateter i 14 år. Jeg får stadig Botox i blæren, men for et år siden fik jeg anlagt et topkateter. Jeg har en ventil på slangen, så jeg kan klemme urinen af. Jeg kan ikke få væskemængden i blæren øget til mere end ca. 200 ml. Jeg vil gerne kunne klemme kateteret af i 3-4 timer, men når sjældent over 1,5 time. Dette kræver reduktion af min væskeindtagelse, hvilket øger risikoen for urinvejsinfektion.

Jeg vil gerne kunne fjerne kateterposen nogle timer, så jeg kan svømme og andre ting. Kan man træne blærekapaciteten? Blæren er jo ikke en muskel.

Svar

Jeg tænker, at du på den afdeling hvor du får Botox, skal høre til den dosis du får. Måske du kan få en større dosis, der kan få blæren til at slappe endnu mere af og dermed rumme mere urin, inden der er vandladningstrang.

Med hensyn til væskeindtag så bør du drikke ca. 2 l væske i døgnet for at sikre, at der er godt flow i blæren og dermed mindske risikoen for urinvejsinfektion. En anden måde at minimere risikoen for urinvejsinfektion, er at sikre at pH-værdien i urinen er sur og evt. tage Haiprex for dette. Du kan måske også have gavn af at tage en lille dosis antibiotika dagligt for at forebygge urinvejsinfektion. Dette skal du tale med din læge eller neurolog om, eller evt. på den afdeling hvor du får Botox, alt efter hvad du kommer til først.

Og jo - blæren er en muskel og kan godt trænes som sådan. Men det kræver tid og det er netop ved at vænne den til at rumme lidt mere, ved fx at undertrykke trangen i fx 5 min. mere inden du åbner for ventilen. Det optimale er at have vandladning hver 3.-4. time og max. 400 ml. urin ved tømning af blæren. For hvis der er for meget urin i blæren, så kan den bliver for udspilet og på sigt blive slap og ikke have muskelsammentræknings-evnen. Søg evt. noget om blæretræning på blæren.dk