Gå til hovedindhold

Covid-19 og Tysabri

Spørgsmål

Jeg er i behandling med Tysabri på femte år. Jeg har læst utallige publikationer online, men kan ikke blive klog på følgende:

1) Er risikoen for et alvorligt forløb større ved smitte med coronavirus, hvis man er i Tysabri behandling?

2) Hvis svaret er “ja” til spørgsmål 1), skal man så isolere sig, indtil der kommer en vaccine? Altså i mange måneder endnu...

3) Man hører at kritiske coronapatienters immunforsvar igangsætter en cytokinstorm, hvilket forværrer tilstanden hos patienterne. “Immunforsvaret går amok”. Beskytter Tysabri mod en sådan cytokinstorm, da Tysabri er immunmodulerende/dæmpende?

Svar

Foreløbige meldinger tyder ikke på, at risikoen for et alvorligt forløb ved Covid-19 er væsentligt større, hvis man er i immunbehandling mod MS, herunder Tysabri behandling. Der er dog behandlinger, specielt Lemtrada og Mavenclad, som kan medføre et forbigående betydeligt fald i hvide blodceller/immunceller, hvor den teoretiske risiko for alvorligt Covid-19 forløb er større.

Der er endnu ikke rapporteret systematisk indsamlede data under corona epidemien, så mit svar er med forbehold for, at det reelt kan forholde sig anderledes. Som du selv nævner, kan man omvendt forestille sig, at nogle MS behandlinger kan beskytte mod den hyperinflammation i lungerne, som kan være kritisk ved Covid-19, men vi har desværre heller ikke data, der underbygger den teori aktuelt.